Västerås första elektrifierade busslinje

Sedan 2015 har VL haft en elbuss som trafikerat Västerås gator. Till år 2021 kan en hel busslinje ha elektrifierats. Det är busslinje 5, som går mellan Hälla via city till Tunbytorp, som föreslås blir den första linjen där dagens biogasbussar helt ersätts med eldrivna bussar.

Biogasbussar kommer fortsatt att trafikera både Västerås förortslinjer och regiontrafiken i länet, även om Västerås stadsbusstrafik på lång sikt kan komma att få fler elektrifierade linjer.

— Det känns jättespännande att vi har nått så här långt i frågan och att ett införande är på rull, säger Karin Widén, samhällsbyggnadsstrateg på Västerås stad.

VLbuss

Minskade bullernivåer

Beslutet tas som en del i det övergripande projektet ”Framtidens kollektivtrafik”. Elbussar har funnits på marknaden under flera år och innebär en beprövad teknik. Eldrivna motorer ger positiva effekter med lägre bullernivåer och minskade utsläpp.

— Att successivt övergå till en elektrifierad busstrafik som passerar genom city, bostads- och verksamhetsområden ser vi både som modernt men också i framkant för miljön för att minska bullernivåerna, säger Karin Widén.

Beslutet att övergå till en elektrifiering av busslinje 5 har tagits av både Regionfullmäktige och Kommunstyrelsen. Nästa steg är att Region Västmanland uppdrar till Svealandstrafiken att upphandla fordon med el som drivmedel istället för biogas. Införskaffandet av elbussar harmoniserar med behovet i gällande investeringsplan för nya fordon hos Svealandstrafiken.

Den hållbara stadstrafiken

Kollektivtrafiken är den bebyggda miljöns ryggrad och en förutsättning för hållbara transporter. Kollektivtrafiken ökar jämlikheten och jämställdheten genom att likvärdigt erbjuda tillgänglighet till skolor, arbetsplatser och rekreation, mötesplatser och bostadsområden. En satsning på kollektivtrafiken minskar klimatbelastningen och hanterar effektivt och attraktivt den yta som behövs i en stad för att tillgodose utrymme för transportinfrastrukturen.

Vårt arbete med Framtidens kollektivtrafik bidrar till FN:s globala mål nummer 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12 och 13.

global-goals-sapir-2-1920x1280

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: