Gästbloggen: Magdalena Sakhangas, 18 år, om sitt sommarjobb på Framtidsverkstad

Hej! Jag heter Magdalena Sahakangas och är 18 år gammal. Jag kommer från Hallstahammar och jag har jobbat på Framtidsverkstad i Västerås under tre veckor den här sommaren vilket jag ska förklara lite mer om.

Framtidsverkstad är ett samverkansprojekt mellan RISE SICS Västerås, Västerås Stad, Arbetsförmedlingen, Västerås Science Park och Automation Region. I år var första året som Hallstahammar fick vara en del av projektet och det är anledningen till att jag fick en möjlighet att söka dit.

Magdalena

Så Framtidsverkstad, vad innebär det och vad har vi gjort? Framtidsverkstad erbjöd oss ungdomar ett sommarjobb utöver det vanliga och det vi fick veta genom ansökningen var att vi skulle samarbeta med företag, ta fram koncept åt dem och få ta del av föreläsningar men det var faktiskt lite mer än så.

Det har varit mycket information att ta in, både gällande processen och hela periodens upplägg men det mest ofattbara var nog när vi fick frågan om att sova över på IKEA i två dygn. Hur rimligt är det att vi skulle få sova över i sängarna som man sedan barnsben gått och suktat efter att få ta en tupplur i varje gång man besöker varuhuset? Alla trodde att våra handledare sa det för att driva med oss men så var inte fallet, de var fullt allvarliga.

Det kanske verkar som att tiden tillsammans med IKEA var lugn och avslappnad men det är långt ifrån sanningen då vi hade ett pressat schema. Vi skulle hinna skapa ett helt koncept som kunde vara en lösning till frågan ”Hur kan IKEA bemöta nya kundbeteenden?” på tre dagar genom en process vi aldrig arbetat utifrån förut. Det här var två bidragande faktorer till att vi stötte på en hel del frustration längs vägen. Våra handledare förklarade att det var en naturlig del i processen men det hjälpte inte direkt att höra när man väl var i svackan. Efter att ha varit där nere ett antal gånger började jag och förmodligen många andra förstå att det alltid går åt rätt håll tillslut.

När det var dags att presentera våra koncept för IKEA och företagen vi samarbetade med de resterande veckorna fick vi otroligt bra respons på våra idéer. De fascinerades av vårt sätt att tänka utanför boxen för det är någonting de har svårt för att göra och det är precis därför Framtidsverkstad ger oss ungdomar chansen att visa vad vi går för. Företagen vill verkligen att vi ska hjälpa dem och uppskattar alla våra idéer hur komplicerade, galna eller orealistiska de än är. Ett koncept var tillexempel att utnyttja den populära Smart-watchen för att skapa en kundtjänst i form av ett hologram. Syftet med det var att göra personalen mer tillgänglig för deras kunder var de än befann sig. Det kanske låter omöjligt att få till med dagens teknik men det är just det som inte spelar någon roll, Framtidsverkstad är till för att komma på idéer som i dagsläget verkar orimliga men som med framtidens teknik kan vara möjligt.

Vi vet att det är vår generation som behöver städa upp jorden efter dem som har förstört den

Något jag verkligen har tagit till mig under dessa tre veckor är att det inte finns något som är orimligt, det är bara ett ord som sätter stopp för vårt kreativa tänkande. Mikael Sandlin föreläste för oss och förklarade bland annat att Einstein, Edison och Steve Jobs var personer som bara fick kritik på deras idéer. Det var ingen som trodde på dem då men idag kommer vi ihåg dem som tre av världens mest betydelsefulla personer. Oavsett om våra koncept svävar så högt över molnen att vi knappast själv tror på det så finns det alltid idéer att plocka från dem.

Vi på Framtidsverkstad har fått en chans att förbereda företagen inför framtidens trender inom teknik och innovation samtidigt som vi genom det kan vara med och påverka hur vi vill att vår framtid ska se ut. Västerås Stad pratade med oss och uppmuntrade att vi skulle försöka utgå från de globala målen när vi kommer fram till våra koncept.

Vi vet att det är vår generation som behöver städa upp jorden efter dem som har förstört den och det får vi möjlighet att göra ett försök till genom att använda det hållbara tänkandet i processen till ett nytt koncept. Om jag skulle tänka på vad vi har kommit fram till så tror jag att vi har arbetat utifrån några av de globala målen med våra koncept och det är främst nr 9: ”Hållbar industri, innovationer och infrastruktur”, nr 11: Hållbara städer och samhällen”, och nr 12: ”Hållbar konsumtion och produktion”. Det är en otroligt bra bit på vägen och bevisar att det inte spelar någon roll hur unga vi är eller vilken tidigare kompetens vi har med oss i våra ryggsäckar, alla kan genom att visa engagemang för att förändra!

En reaktion till “Gästbloggen: Magdalena Sakhangas, 18 år, om sitt sommarjobb på Framtidsverkstad

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: