Starkare självförtroende genom linsen

Under en av sommarens varmaste veckor samlades fem unga Västeråstjejer för att lära sig mer om fotografering. Platsen – Connexion west på Bäckby. Syftet – att stärka känslan både för bilden och för sig själv.

– Jag har tyckt om att fota och behöver också stärka mitt självförtroende lite efter vad som har hänt i skolan. Så jag ville testa och tänkte att jag kan väl lära mig lite nya saker om foto. Och det gjorde jag ju.

Molly Weiring-2
Molly Weiring

Så säger Molly Weiring, 13 år, en av fem kursdeltagare. Hon berättar om nätmobbning, om elaka meddelanden på Snapchat och ett självförtroende som har sviktat. Hon berättar också om att hon är med i Here4U på sin skola och vill hjälpa andra i samma situation. Hon hörde talas om kursen där man fick lära sig både mer om att fotografera, men också mer om självförtroende och medvetenhet om sociala medier.

– Jag vill stärka och hjälpa folk i skolan, så jag tänkte att jag kan lära mig nya saker om självförtroende också, säger Molly Weiring.

 

Normkritik och psykisk ohälsa

Lisa Lassbo jobbar på Connexion West/Here4U på Bäckby, en insats som jobbar för social hållbarhet för alla boende och besökande på Bäckby. Hon är en av initiativtagarna till kursen. Hon berättar att de såg ett behov av att lära unga människor mer om normkritik på sociala medier.

– Dels för att den psykiska ohälsan ökar i samhället, i synnerhet bland unga flickor och kvinnor. Därför tycker vi att det är viktigt att ha riktade, förebyggande åtgärder. Sociala medier är en så stor del av ungas liv i dag. Forskning visar att bildflödet påverkar hur vi ser på oss själva och hur vi ser på omvärlden, säger Lisa Lassbo.

Lisa, Molly, Chloe, Elin
Lisa Lassbo, Molly Weiring, Chloe Reid  och Elin Andersson.

Hon berättar att det laddas upp 63 miljoner bilder på Instagram varje dag. Därför är det viktigt att väcka medvetenhet om att allt det man ser där, alla ideal och stereotypa normer, inte är sanna.

– Och att man stärker sig själv i att man ska våga vara sig själv oavsett hur normerna ser ut. Normkritiken är viktig. Vi vill också skapa en mötesplats och möjlighet för unga tjejer och killar att prata om de här sakerna.

 

Kvinnors rättigheter och möjligheter

Chloe Reid-2
Chloe A.S. Reid

Elin Andersson och Chloe Reid gick också fotokursen. De delar åsikten om att det var en bra upplevelse.

– Det var kul, jag fick lära mig nya sätt att fota. Till exempel olika perspektiv och olika fotostilar. Hur man ska hålla för att få en bra bild, säger Chloe Reid.

– Jag ville gå kursen för att lära mig fota bättre. Jag har alltid haft i bakhuvudet att jag tycker om att fota, men inte riktigt tänkt på det, säger Elin Andersson.

 

Elin berättar att de fick lära sig mer om politik, om kvinnors rättigheter och möjligheter. Och hur orättvist det kan vara på sociala medier, där tjejer lätt kan bli dömda eller uthängda. De fick höra om ett exempel på hur en känd kille kunde lägga upp en bild på en halvnaken tjej på sitt Instagram.

Elin Andersson-2
Elin Andersson

Bilden fick ligga kvar. Men när deras kvinnliga kursledare la upp en Instagrambild på Internationella kvinnodagen, med ett känt konstverk med naket motiv, så togs den bort.

– Man blev upprörd, det var orättvist, säger Elin Andersson.

Hon tycker att fotokursen var både rolig och lärorik.

– Jag har blivit självsäkrare efter den här kursen. Jag har haft väldigt mycket självkritik mot mig själv. Nu har jag inte det lika mycket. Nu tror jag att jag kan stå på mig lite mer, säger Elin Andersson.

 

Ett tryggt rum för samtal

Lisa Lassbo säger att det väcktes många intressanta diskussioner. Trots ett lågt deltagarantal, bara fem tjejer, så tycker hon att det var en viktig vecka.

– Dels rent fototekniskt. Men också på ett personligt plan, att man vågade öppna upp sig och prata om hur man har mått själv, hur man mådde förut och hur man mår nu. Det kanske man inte gör hemma, i skolan. Så att skapa ett tryggt rum för att prata om sådana saker är viktigt.

Läs mer om arbetet med social hållbarhet på Bäckby.


De globala målen

Detta projekt Bäckby uppfyller flera av de globala mål som hållbarhetsarbetet i staden bygger på.

Mål 3 – God hälsa och välbefinnande

Vi vet att den psykiska ohälsan ökar. Det finns  forskning som visar hur bilder och intryck påverkar identitetskapande, självkänsla och hur vi uppfattar världen. Vi såg ett behov av att föra ett samtal om hur det ser ut där ute och en metod blev att arbeta med foto.

Mål 5 – uppnå jämställdhet

Genom foto gavs möjlighet för deltagarna att göra sin röst hörd. Samtal fördes om språk och beteende utifrån stereotypa bilder. Upplägget bygger på att deltagarna ska få en utbildning i normkreativt foto. Fokus har varit mediekritik, normer, retuschering, sexuell objektiviering och fotografering med genusperspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: