Globala mål på förskolenivå

Tisdag den 11 september invigde Västerås stad den första konceptförskolan, Önsta förskola. En konceptförskola uppfyller dagens krav på en bra arbetsmiljö för medarbetarna och en bra lärmiljö för barnen. Byggprocessen blir också mer effektiv till en lägre kostnad.

– Det känns spännande och roligt att vara chef på den här nya typen av förskola. Alla barn har rätt till en förskola med hög kvalitet oavsett förutsättningar och behov. Här finns verkligen möjlighet att göra något bra av det, säger Pernilla Thölin, förskolechef Önsta förskola.

Önsta konceptförskola lekplats

Önsta förskola – en ny typ av förskola i Västerås

Den 13 augusti började de första barnen på Önsta förskola. Den består av åtta hemvister med plats för 144 barn. Att gruppera barnen i hemvisten istället för de traditionella avdelningarna gör att barngrupperna kan hållas mindre i den dagliga verksamheten. Mindre barngrupper bidrar till att ge barnen god utbildning och att verka för jämställdhet.

Förskolan har två våningar och en stor gård i två delar för att skapa stor plats för barnens lek och lärande. Bland personalen finns en ateljérista och en pedagogista för att stötta den pedagogiska utvecklingen.

Miljöcertifierat byggande

Förskolebyggnaden är en certifierad Miljöbyggnad på nivå silver. Förutom att följa lagkrav och rekommendationer kring miljösäkert byggande, innebär det även att extra hänsyn har tagits till ljudmiljö, solskydd och ventilation. Önsta förskola ingår också i projektet Giftfri förskola.

Fler konceptförskolor i Västerås

Västerås stad bygger och planerar fler konceptförskolor de närmsta åren. Redan under hösten 2018 blir ytterligare två konceptförskolor färdiga. Det är förskolorna på Blåsbo och Vallby som får nya lokaler.

En konceptförskola uppfyller dagens krav på bra arbetsmiljö och lärmiljö samt kortar ner projekteringstiden. Med konceptförskolorna byggs fler förskolor med samma huskropp och interiör. Fasaden anpassas efter området och kommer att skilja sig på de nya förskolorna.


 

De globala målen 

Konceptförskolan på Önsta uppfyller flera av de globala målen för hållbar utveckling.

Mål 4 – God utbildning för alla – I mindre barngrupper får pedagogerna bättre möjligheter att se alla barn och stimulera dem på deras nivå.

Mål 10 – Minskad ojämlikhet – I mindre barngrupper får varje barn större möjligheter att bli sedda individuellt.

Mål 11 – Hållbara städer och samhällen – Konceptförskolan är miljöcertifierad, och extra hänsyn har tagits till ljudmiljö, solskydd och ventilation.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: