Unik tunnel minskar trafiken i city med 793 fordon varje dag

Visste du att Västerås city hade kunnat trafikeras av närmare 800 extra fordon varje dag. Hur hade det påverkat vår framkomlighet, säkerhet och offentliga miljö?

Under Västerås citykärna löper en 402 meter lång tunnel – citytunneln. Den är i första hand till för varutransporter till företagare i centrum. Den används även av boende i city som har sina parkeringar under mark.

Få bort trafiken från city

Tunneln började byggas år 1963, efter ett beslut från kommunen.

– På 60-talet ville man ha bort trafiken från centrum. Då började man även planera för cityringen. Där kom man överens politiskt om att bygga bort trafiken från stan, det ska vara enkelt att ta sig fram i och runt city, säger Markus Pfeiffer, som är driftingenjör för tunneln.

Tunneln har byggts till i två omgångar, 1968 och 1993. Infarten finns under Igor-huset och utfarten finns mitt emot den gamla postgallerian.

IMG_2632
Utfarten under Gallerian.

Gatumark för gående

I många städer som inte har en tunnel behövs det lastzoner för transporter på de flesta gator. I Västerås city finns det några lastzoner, men till största del kan gatumarken användas för de gående.

– Det kanske man inte tänker på men det är inte så många lastbilar i stan som levererar till butikerna. Så man blandar inte gående och lastbilar. Det är tämligen unikt, säger Markus Pfeiffer.

IMG_2596

De globala målen 

Citytunneln bidrar på flera sätt till en hållbar utveckling. Framför allt till mål 11 – Hållbara städer och samhällen.

Dels genom att minska avgaserna och ge en renare luft i Västerås city. Men också genom att öka trafiksäkerheten och den fysiska tillgängligheten på offentlig plats för barn, äldre och personer med funktionsnedsättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: