”Blindpromenad” gav nya perspektiv

Hur är det att ta sig fram i en stad utan att kunna se någonting? För att få förståelse för människor med synnedsättning har projektgruppen för nya resecentrum gått en promenad mellan stadshuset och tågstationen med förbundna ögon. 

Fordon, cyklar, bänkar, planteringar, trappsteg, ojämna vägplattor. Hindren på vägen är många när en inte ser någonting. Det fick Sanna Edling och Åsa Rudhage uppleva när de tillsammans med Synskadades riksförbund genomförde en så kallad blindpromenad.

IMG_2733
Mattias Arvidsson, Patrik Hellström, Sanna Edling och Åsa Rudhage.

– Jag känner stor respekt inför det faktum att de rör sig i vårt gemensamma samhälle utan att kunna orientera sig utifrån synen. Det var otroligt svårt bara att gå utan att se, jag tänkte själv på att jag satte ner fötterna på ett annat sätt, säger Sanna Edling, projektledare för nya resecentrum.

Cyklar och uteserveringar i vägen

För Patrik Hellström, ombudsman på Synskadades riksförbund i Västmanland och som själv har en synnedsättning, är det viktigt att kommunicera ut vikten av bra tillgänglighet för synskadade. Speciellt i ett så stort projekt som nya resecentrum.

– Ur vårt perspektiv som synskadade är det viktigt att det ska fungera, en ska kunna klara sig självständigt. Vi vill upplysa tjänstemännen om att vi finns och att vi jobbar för det här. Att vi kan samverka i nya projektet resecentrum. Där är vi väldigt angelägna om att få vara med och påverka så att synaspekterna finns med, säger Patrik Hellström.

Han berättar att det är svårt att ta sig fram. Ledstråk som finns som hjälpmedel kan vara svåra att följa om de slutar tvärt i en korsning, eller går rakt in i en vägg.

– Vi har även sett att det är mycket oklarheter bland allmänheten, att folk ställer cyklar på ledstråken, det finns uteserveringar på ledstråken. Det kan bli väldigt problematiskt att ta sig fram, en kan ramla och göra sig väldigt illa, säger Patrik Hellström.

Trappor som komplement

Åsa Rudhage är planarkitekt i projekt nya resecentrum. Hon säger att hon har haft med sig tillgänglighetsfrågan redan från start men att det finns mer att lära. Ett exempel på önskemål som har kommit in från Synskadades riksförbund är att det ska finnas trappor i nya resecentrum, inte bara rulltrappor och hiss.

– Det har vi fått höra att det kan vara viktigt för den här gruppen, att det är lättare för dem att ta sig fram då. Det är jätteviktigt. Vi ska ju göra olika avvägningar i en plan och försöka göra det så bra som möjligt för så många som möjlig, säger Åsa Rudhage.

IMG_2674
Sanna Edling och Mattias Arvidsson från Synskadades riksförbund.

Stark upplevelse

Sanna Edling säger att det kändes bra att genomföra blindpromenaden.

– Det var en stark upplevelse där övriga sinnen tog över. Jag lyssnade och kände på ett helt annat sätt. Bara att det blev kallt och tyst när vi kom in i tunneln under Södra Ringvägen, det var inget jag tänkt på tidigare, säger hon.

Hon tillägger att de kommer fortsätta ha tillgänglighetsfokuset med sig.

– Tillgänglighetsfrågorna är självklara för oss i resecentrum och Mälarporten i stort. Framförallt resecentrum är en plats för alla och vikten av att olika personer med olika behov ska kunna vistas i resecentrum är viktigt, säger Sanna Edling.


De globala målen

Arbetet med tillgänglighetsfrågor vid nya resecentrum kan kopplas till flera av de globala målen för hållbar utveckling.

Mål 10 – minskad ojämlikhet genom att möjliggöra och verka för att alla människor, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, ras, etnicitet, ursprung, religion eller ekonomisk eller annan ställning, blir inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet.

Mål 11 – hållbara städer och samhällen – hållbar stadsutveckling bör särskilt ta hänsyn till kvinnors och flickors behov av infrastruktur och sanitet. Hänsyn bör också tas till personer med funktionsnedsättning, barn, samt äldre människors behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: