Inkludera mera!

”Att känna sig maktlös i ett samhälle, där de starkaste, vackraste och rikaste bestämmer. Där du inte får bli gammal, ha en funktionsnedsättning eller bli kär i någon med fel kön. Där samhället då ser på dig med andra ögon – du är förbrukad”.

Så inledde Vedad Begovic sitt anförande som moderator på Inkludera mera! i Västerås den 17 oktober. Han talade om utanförskap, varför han har valt att jobba för jämställdhet, och vikten av ett samhälle där alla människor får känna sig inkluderade, bli sedda och lyssnade på.

vedad_1140
Vedad Begovic. Foto: MDH

Inkludera mera! är en är en konferens om hur olikheter berikar och hur du når framgång med mångfald och bemötande. Konferensen är en hopslagning av de tidigare Bemötandedagarna och Mångfaldsdagen och ligger under Samhällskontraktet.

Alla loggor

– Om man tänker på alla de människor som finns i Västerås och som möter andra människor i sitt jobb, både vad det gäller myndigheter, näringsliv och organisationer, så är det viktigt att vi möter människor i ögonhöjd. Och då behöver jag titta på mig själv, vem är jag, hur kan jag möta andra, vad känner jag om andra människors livsförutsättningar, säger Ami Netzler, mångfaldsstrateg på Västerås stad och en av medarrangörerna.

Hjärnforskning och utanförskap

Författaren Lena Skogholm pratade om bemötande, kultur och hur vi gör för att skapa en positiv känsla hos oss själva och andra, allt baserat på forskning om hur vår hjärna fungerar.

Arbetsförmedlingens  Johan Eklöf tillsammans med Yasmin Nilsson berättade om kampanjen Gör plats som vill få fler arbetsgivare att anställa människor med funktionsnedsättning.

Ikea:s Johan Westling berättade om hur man tillsammans med Arbetsförmedlingen har jobbat för att få in människor med funktionsnedsättning i arbete i varuhuset i Västerås.

Milad Mohammadi, entreprenören från Västerås som bland annat har startat en egen skola , pratade om vikten av att vara en förebild. Han växte upp i utanförskap, men hade folk runt omkring sig som trodde på honom. Han menar att det har räddat honom och hjälpt honom att bli en framgångsrik person som själv vill arbeta för att hjälpa andra.

– Vi som växer upp i utanförskap får en revanschlust. Vissa använder den på ett bra sätt, för att utvecklas och växa. Andra blir istället destruktiva och vill hämnas på samhället, sa Milad Mohammadi.

Alltid bästa möjliga möte

Bo D
Bo Dahllöf, stadsdirektör Västerås stad.

Bo Dahllöf, stadsdirektör i Västerås stad, deltog i ett panelsamtal om inkludering på scen tillsammans med bland annat landshövding Minoo Akhtarzand. Han sa skämtsamt att  Västerås stad är ”Svenska mästare i policys och styrdokument”  i ämnet, men det viktiga är sen hur vi får till det. Han sa att Västerås gör väldigt mycket som är bra, men att vi alltid kan bli bättre.

– Det är där vår kultur är avgörande, och vår värdegrund ”Alltid bästa möjliga möte”. Jag tycker att kompetens och möten mellan olika kompetenser som det här är, är centralt för att bygga den kultur som vi måste ha, sa Bo Dahllöf.

En reaktion till “Inkludera mera!

Lägg till

  1. Bra att ni tar upp temat att inkludera mera. Tyvärr exkluderas den som har multipel kemisk känslighet (MCS) överallt i samhället och ingen vilja att förändra finns. Den som har MCS exkluderas i princip från de flesta platser och de får leva väldigt isolerat. Trots att man alltid ska ta hänsyn till Barnets bästa så hittar man alltid på ursäkter. Det finns tyvärr ingen vilja att förändra något. Den med MCS exkluderas från skolor trots skolplikt och lagstiftning pga parfymer, dålig inomhusmiljö osv. Vårdpersonal har många gånger parfymer trots parfymförbud, vidare har andra patienter inte förstått innebörden av parfymfritt. Vården har inga mätmetoder och kan inte diagnosticera MCS. Försäkringskassan kräver läkarintyg. Försäkringssystemet kräver ofta diagnoser. Personerna exkluderas från idrottsklubbar, från köpcentrum, restauranger osv. Listan kan göras lång. Fina styrdokument tas fram om en giftfri miljö, men samtidigt som man väljer att köpa in parfymfritt tillåts parfym hos barn och personal.

    Folkhälsoinstitutet tog 2014 fram en rapport att 40 % av skolorna har/har haft fuktskador och ytterligare 40 % är riskkonstruktioner för fuktskador. Det ökar risken för allergier och psykisk ohälsa. Fuktskadorna går inte alltid att se med en ockulär besiktning utan måste mätas med DNA topsning. Det görs inte. Barn med MCS kan inte gå i skolor med mögel. De kan ha problem att gå i skolor där andra barn går som har mögel i sina hemmiljöer.

    MCS är en dold funktionsnedsättning och kunskapen är mycket låg. I Finland, USA och Kina har man kommit ganska långt. I Finland tas krafttag kring mögelproblematiken som blir alltmer utbredd. Den döljs idag i diagnoser som utmattningssyndrom, magproblem, astma, allergi, eksem, trötthet, ME, autism, ADHD m.fl. En del klarar att leva ett hyfsat normalt liv, andra blir för sjuka av det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: