Snart kan fiskarna simma fritt

Från en lugn och fridfull damm till en livskraftig fors fylld med fisk och vattendjur. Snart får Svartån en faunapassage som bidrar till de globala målen genom en hållbar vattenanvändning.

IMG_3032
Susanna Hansen, vattensamordnare, Västerås stad.

– Jag tror att många kommer att vilja besöka den här platsen, tycka att det är häftigt och kanske till och med se fiskarna när de simmar förbi, säger Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås stad om det som snart ska vara en färdig Faunapassage i Svartån.

 

 

 

Svartån vid Turbinbron har länge varit en dämd yta, där man har byggt bort forssträckorna och fått lugnt flytande vatten, som en sjö. Nu med bygget av en faunapassage så kommer det att förändras.

– Dämda ytor är ofta sånt som vi människor tycker är fint att titta på. Och det är ju bra att det ser fint ut men vi tror att det även fortsättningsvis kommer att se väldigt fint ut. Bara på ett annat sätt. Och det kommer att bli ett nytt inslag här, säger Susanna Hansen.

Konstgjord fors gynnar djuren

Skärmklipp Turbinbron
Illustration av färdig Faunapassage.

Det nya inslaget blir en anlagd konstgjord fors, där fisk och andra vattenlevande djur och organismer kan ta sig från Mälaren och vidare upp i Svartån för att leka.

– Det kommer att gynna de djur som finns i vattnet så att det blir mer livskraftigt och hållbart, säger Susanna Hansen.

 

Krav på hållbar vattenanvändning

Enligt EU:s ramdirektiv för vatten finns det krav på att det ska vara en hållbar vattenanvändning i hela Europa. För att ha en hållbar vattenanvändning behöver det finnas fria vandringsvägar för all vattenlevande fauna. Det vill säga fiskar och andra vattenlevande djur måste kunna förflytta sig för att hitta mat, eller lekområden där de kan reproducera. I dagsläget finns det många hinder för fiskar att nå lekområden, något som skapar ett allvarligt miljöproblem.

– Om man förbättrar fiskens möjlighet att leka här så kommer man att stärka fiskpopulationen i ån men också ute i Mälaren. Och i Mälaren har vi ju ett yrkesfiske där man lever på att fiska. Så kan vi få kraftiga fiskstammar så gynnar man en sån ekosystemtjänst som fisken förser människorna med också, säger Susanna Hansen.

Bygget av faunapassagen sker tillsammans med Mälarenergi och delfinansieras genom EU.

– Jag tycker att det är jätteroligt att Västerås stad gör den här satsningen! Det visar att man tar vattenfrågan på allvar och verkligen vill att Svartån ska vara levande, både nu och i framtiden. Det har varit en ganska lång och krokig väg fram till att bygget påbörjades och då är det extra roligt att det faktiskt blir av. Förhoppningsvis kan det inspirera även andra städer till att göra liknande projekt, säger Susanna Hansen.


De globala målen 

Bygget av en Faunapassage bidrar till flera av de globala målen.

6 – rent vatten och sanitet, genom att senast 2020 skydda och återställa de vattenrelaterade ekosystemen, däribland berg, skogar, våtmarker, floder, akviferer och sjöar.

7 – hållbar energi för alla, genom att kraftproduktionen i Turbinbron nu blir hållbar.

14 – hav och marina resurser, genom att att bevara biologisk mångfald och fiskeresurser.

15 – ekosystem och biologisk mångfald, genom att till 2020 bevara, återställa och hållbart använda ekosystem på land och i sötvatten och deras ekosystemtjänster, i enlighet med de skyldigheter som anges i internationella överenskommelser.

global-goals-sapir-2-1920x1280

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: