Att bygga en stad för socialt välbefinnande

Från stillasittande, segregerade, förorenade och ojämlika, till gröna, gåvänliga och jämlika. Framtidens städer måste bli mer hållbara menar Alexander Ståhle, som presenterade sin bild av framtidens stadsbyggande på Hållbarhetsforum den 16 november. 

För 100 år sedan var våra städer ohälsosamma och ohygieniska. En uträkning från dåtidens London visade att gatorna inom en snart framtid skulle ligga begravda under tre meter hästgödsel, om ingen förbättring skedde. Det var inte hållbart, även om gatorna då var trygga för barn att leka på.

Ståhle

Det som sen skedde var att dagens städer, som har bilen i fokus, kom till. Barnen slutade leka på gatorna och segregerade stadsdelar växte fram. Den vision som fanns och som växte fram har inte heller blivit så bra, menar Alexander Ståhle.

Trafik och gröna ytor

Vad säger då forskningen är en hälsosam stad? Utöver de miljöfaktorer som finns, så pekade Alexander Ståhle på två saker som påverkar den sociala hållbarheten – trafik och gröna/levande ytor. Mindre biltrafik ger minskat buller, minskade hastigheter, ökad trygghet och inkludering när staden blir mer gåvänlig. Mer grönytor och tillgång till exempelvis parker ökar också livskvaliteten hos människor.

– Vi kanske inte vill erkänna det men biltrafiken är väldigt strukturerande för våra liv och hur vi upplever möjligheterna i en stadsdel, säger Alexander Ståhle.

alexander_stahle_1796
Alexander Ståhle

Så vad är då lösningen för att bygga en hållbar stad?

– Nummer ett så måste vi bygga för ett biloberoende. Man ska inte framför allt bekämpa biltrafiken, utan man ska ha en valfrihet och rörelsefrihet. Människor kommer säkert att ha bilar i framtiden. Men om de har möjlighet att välja andra transportalternativ, cykla, åka kollektivtrafik eller gå, så kommer de att göra det, det vet vi.

Om vi ser att barn leker i våra stadsdelar i framtiden – då kan vi se att de fungerar.

Alexander presenterade några konkreta siffror som han har tagit fram i sin forskning på stadsplanering och förtätning.

  • Vi måste ha nära till grönytor, maximalt 300 meter, annars går man inte dit.
  • Minst 30 procent av lokalytan på marknivå i en stadsdel ska vara för skola/affärer och umgänge – det ökar tryggheten i stadsdelen.
  • Minst halva gatunätet ska vara för gående, utan parkering. Det gör det lätt att göra vardagsärenden till fots och ökar den fysiska hälsan.
  • För 10 år sen skjutsade 6 – 7 % av föräldrarna sina barn till skolan. I dag skjutsar över 50 % av föräldrarna sina barn. Det gör det mer osäkert för de andra barnen att gå till skolan.

Hör Alexander Ståhle svara på vad som är framgångsfaktorer för att bygga socialt hållbara städer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: