Från papper-slösande till världsproblemlösande

Det här är ett gästinlägg från Korsängens förskola. Jenny och hennes medarbetare delar med sig av sin hållbarhetsresa med soptrollen på avdelning Bokstaven. Resultatet blev ett nytt sätt att se på barnens kreativa skapande.

Papper flög …

På löpande band producerades den ena skapelsen efter den andra, pennorna glödde och papper flög. Barnens intresse för att skapa och producera var stor, som så ofta på en storbarnsavdelning. Det här uppmärksammade pedagogerna och började fundera över hur de skulle kunna utmana barnen vidare. Och vad var det barnen ville egentligen med sitt skapande?

Efter att ha reflekterat både själva och tillsammans med barnen så insåg pedagogerna att det oftast inte handlade om själva processen med att skapa, utan fokus var på den färdiga produkten. Det vill säga vad de lade i lådan eller på hyllan för att ta hem. Och mängden produkter.

Bakgrund och temaparaply

Hållbarhetssol Korsängens förskolaKorsängens förskola är en av två förskolor i Västerås Stad som är certifierade i ”Förskola för Hållbar utveckling” och sedan augusti 2018 har vi det som vårt stora ”temaparaply” över hela förskolan. Under vårt paraply hänger Hållbarhetssolen och lyser med sina strålar. Strålarna består av olika begrepp:

  • Kretslopp
  • Mänskliga rättigheter

  • Konsumtion

  • Djurens rätt

  • Entreprenörskap

  • Energiförbrukning

  • Hälsa

  • Kränkande behandling

  • Med flera…

Dessa begrepp kommer att vävas in i de projekt som barn och pedagoger i alla grupper på förskolan jobbar med under hela läsåret 2018/2019.

Hållbar utveckling i vår verksamhet

I början av höstterminen sammanställde pedagogerna alla reflektioner och bestämde sig för att utmana barnen genom att öka deras medvetenhet om sin egen roll i hållbar utveckling: källsortering och återanvändning med inriktning på begreppet ”konsumtion” i Hållbarhetssolen. Nu var vi igång!

För att starta och skapa och väcka en nyfikenhet bland barnen använde sig pedagogerna, på ett lustfyllt sätt, av korta Youtube-klipp som handlade om källsortering. Det var klipp med bland annat ”Farbror Bengt och sopbilen” (Vafab) och ”Barr och Pinne”. Det här skapade en ingång för att fånga upp barnens reflektioner och tankar kring återanvändning och källsortering. Vad är det? Och vad kan vi göra på förskolan?

Pedagogerna lånade hem böcker på temat från biblioteket, som hjälpte till att sätta ihop olika bokpaket. Tillsammans med barnen skapade vi sedan en miljöstation på avdelningen Bokstaven och i mindre grupper gjorde vi olika sorteringsövningar av sopor.

Tips på aktiviteter

Biobränsle – vad är det? För att skapa en förståelse på ett enkelt sätt gjorde pedagogerna en jämförelse med ett bananskal. Ett bananskal kan få en bil att köra 100 meter. Hur långt är 100 meter? Tillsammans stegade barn och pedagoger upp 100 meter som de sedan sprang. På så vis fick barnen en uppfattning om distansen, men också en kroppslig medvetenhet om hur det känns att springa 100 meter, alltså energiförbrukning.

Pedagoger och barn har även använt sig av olika miljö-appar som Sopspelet och Skräplabbet. Där har barnen själva kunnat testa sopsortering och förstå vad kompost är, vad maskar vill äta.

Bokstavens återvinningsstation Korsängens förskola
Återvinningsstation.

Under tiden har även ”Bokstavens hållbara skapandestation” växt fram på avdelningen. Där finns hållbart återanvändningsmaterial som kastanjer, pinnar, olika träformer och mycket mer.

Soptrollen Sop och Tipp

Redan efter en månad såg barnen lösningar överallt där de kunde källsortera, återvinna och göra skillnad. Pedagogerna funderade på vad de skulle kunna lägga till ytterligare. Då skapades karaktärerna Sop och Tipp som kom med frågor till barnen, utmanade dem och slängde skräp bara sådär på marken. Då kunde barnen kliva in och lära trollen hur de skulle göra, genom sina nyvunna kunskaper om sopor och sortering.

Ibland tittade trollen in på förskolan och hälsade på, ibland kom det ett brev eller ett videoklipp. Barngruppen började brevväxla med Sop och Tipp. Det var ett enkelt sätt att fånga in barnens många frågor utan att trollen behövde hälsa på varje gång. Då blir det mer speciellt när de väl kommer.

Soptrollen Sop och Tipp Korsängens förskola
Bakom trollkaraktärerna finns egentligen avdelningens förskollärare Karin och Kristina.

Snabb effekt – både på förskolan och i hemmen

Ganska snabbt såg pedagogerna effekter av det pågående projektet: barnen hade fått en kunskap om att papper kom från träd och vikten av att minska pappersförbrukningen. Vi skapade ritböcker, barnen kom själva på att de kunde rita och måla ännu mer på sitt papper eller sin teckning, eller använda papper ur pappersåtervinningen.

Barnen är nu mer noggranna när de ritar. Det är ett mer kreativt skapande som ibland mynnar ut i drama och lek. Till exempel ritar barnen McDonald´s som de sedan leker, vad gör man på McDonald´s? Vad gör man när man jobbar på McDonald´s? Och så vidare.

Barnen har också blivit mer uppmärksamma på skräp i naturen. De kan ropa ”Titta där! Där ligger det skräp”. De har en medvetenhet om att rätt sak hör hemma i rätt sorteringskärl: ”Titta den här ska vara i komposten.”

Hur går vi vidare?

Barn och pedagoger på avdelning Bokstaven har nu skapat ett nytt förhållningssätt till skapande, återanvändning och hållbarhet. Ett förhållningssätt som ska fortsätta att genomsyra verksamheten även nu när projektet håller på att avslutas. För att det ska vara möjligt så måste pedagogerna alltid ha förhållningssättet som en grund i verksamheten.

För att knyta ihop säcken på projektet så har Korsängen nu i dagarna haft besök av Vafab som berättade mer om sopor och sin verksamhet, och reflekterade tillsammans med barnen. En riktig sopfest!


De globala målen

global-goals-sapir-2-1920x1280

Projektet med källsortering och återanvändning i förskolan kan kopplas till de globala målet 12 – hållbar konsumtion och produktion – genom att minska produktion och avfall i förskolan. Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: