Vi bygger katedralen tillsammans

Barn kan också ha en ”dålig dag på jobbet”. Skolresultaten i Västerås behöver bli bättre. Nu kraftsamlar Västerås stads alla förvaltningar och bolag för att tillsammans hjälpas åt att höja skolresultaten. 

Barn- och utbildningsförvaltningen är ansvariga för innehållet i skolverksamheten. Men de kan inte ensamt ansvara för att Västerås skolelever höjer sina resultat i skolan. Som de flesta kan känna igen sig i – har du en dålig dag på hemmaplan så kanske du inte alltid orkar prestera maximalt på arbetet. Detsamma gäller för våra barn och ungdomar.

Vi förväntar oss att barnen ska orka leverera bra skolresultat men de liksom vi påverkas av yttre omständigheter. Kanske är det stökigt och bråkigt hemma, kanske finns det oro för tryggheten ute i samhället, kanske har de problem att få hjälp med läxorna, som blir svårare för varje år.

Politiskt beslutat

I projektet ”Skola först” har det nu politiskt beslutats att alla stadens förvaltningar och bolag ska kraftsamla för skolan. Det betyder att vi ska göra vårt absolut bästa för att underlätta för våra elever att klara av sitt skolarbete. Oavsett vilken skola de går på, eller vilket område de bor på.

– Att våra barn lär sig det de behöver för en god start i livet det är det viktigaste för oss. Därför har vi en kraftsamling i hela staden, för att utveckla skolan och elevernas resultat, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det handlar till exempel om att hjälpa till att stimulera barn och unga till läsning, läsning är en stor viktig faktor för kunskapsutveckling. Där ser jag att man skulle kunna hitta vägar tillsammans med förvaltningar och bolag, säger Åsa Lundkvist, direktör för Barn- och utbildningsförvaltningen.

Vuxna förebilder

Alla stadens förvaltningar och bolag kommer att  behöva vara med och bygga katedralen. Sten för sten ska muras ihop för att skapa en trygg och stabil framtid för våra barn och unga, där de kan ta till sig av utbildningen och komma ut i livet med goda förutsättningar.

– Det handlar om att vara goda vuxna förebilder, visa på att vi tror på våra barn och unga. Och att de har en förmåga till att skapa förutsättningar för framtiden, säger Åsa Lundkvist, direktör för Barn- och utbildningsförvaltningen.

– Vi vill att alla barn och ungdomar i Västerås ska ha likvärdiga förutsättningar, vilken stadsdel eller skola man än bor och går i. Så här behöver vi samla oss, säger Bo Dahllöf, stadsdirektör.

Under 2019 drar det stora arbetet med Skola först igång och vi hoppas att ni alla är med på tåget och bygger en hållbar stad och en hållbar framtid för våra barn!


De globala målen

global-goals-sapir-2-1920x1280

Arbetet med Skola först kan kopplas till det globala målet nummer 4 – god utbildning för alla. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle. Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle.

En reaktion till “Vi bygger katedralen tillsammans

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: