Sopsaltning säkrar cyklisterna

Vintern 2018/19 är sista året i ett treårigt försök med sopsaltning av 24 kilometer gång- och cykelbana i Västerås. Projektet har gett positiv respons från många invånare som har uppskattat att kunna ta sig fram säkert även vintertid. 

Sopsaltstråken består av tre slingor som alla utgår från Centrum – en mot de västra stadsdelarna, en mot de norra och en mot de östra.

– Vi vill öka antalet cyklister året om och gärna underlätta för de gående. Det finns de som ställer in cykeln på vintern för att det blir halt och kallt. Nu ska det i alla fall inte vara halt, säger Sandra Johansson på Teknik- och fastighetsförvaltningen.

Sandra Johansson
Sandra Johansson, Teknik- och fastighetsförvaltningen.

Vid sopsaltning sopas allt vatten och fukt bort från vägarna, sen läggs en saltlösning på, för att den fukt som ligger kvar inte ska frysa ihop.

– Vi har kört två säsonger nu och det har gått bra. Vi har lyckats väldigt bra med att få bort halkan, men har en hel del kvar att lära när det gäller snöfall, för att få bort snön. Vi behöver förbättra oss för att vara med direkt när snön börjar falla, säger Sandra Johansson.

Sopsaltning2

Positiv respons från invånare

Den största vinsten med sopsaltning är enligt Sandra Johansson tillgängligheten.

– Vinsterna är för personer, de som är äldre, har rullator eller liknande som behöver plan yta och ingen halka. De får en ökad livskvalitet med sopsaltningen. De kan röra sig mer fritt i samhället vintertid.

Sopsaltning3

Responsen från invånare i Västerås har varit positiv. Många har hört av sig spontant till kommunen och uppskattat initiativet.

– Inget som jag har jobbat med på kommunen har genererat något så positivt, att folk bara hör av sig. Och jag som jobbar med vintern får ju ofta höra det som funkar mindre bra. Så det är väldigt uppskattat bland allmänheten, från cyklister till gående tycker att det är väldigt bekvämt, säger Sandra Johansson.

Kostsam åtgärd

Kostnadsmässigt är sopsaltningen en relativt dyr åtgärd. Det är ett trettiotal kommuner i Sverige som sopsaltar sina gång- och cykelbanor och det är ingen som har slutat med det efter första testperioden.

– Det politiska beslutet är att det här är sista säsongen på test – vi får se. Det finns många vinster men det är väldigt dyrt då vi är ute en till två gånger per dygn för att undvika halka, säger Sandra Johansson.

De globala målen

Ur ett hållbarhetsperspektiv är de stora vinsterna ökad tillgänglighet, samt ökad hälsa och välbefinnande bland invånare. Det är även ett sätt att bekämpa klimatförändringarna genom att minska bilåkandet. Men det finns även möjliga negativa effekter – från saltet som läggs ut.

global-goals-sapir-2-1920x1280

– Vi kan inte se någon skadlig effekt på marken, från saltet vi lägger ut. Men ur ett hållbarhetsperspektiv så behöver man följa upp det – om det kommer till grundvattnet på lång sikt. Historiskt har vi lagt ut noll procent salt på gång- cykelbanor och nu har man lagt till det. Nu har vi ökat mängden ytterligare. Skulle man istället strunta i saltet och minska hastigheten och köra mer försiktigt på vintern så skulle vi minska saltförbrukningen enormt jämfört med det lilla extra vi lägger på sopsaltningen. Men någonstans – tittar man på helheten blir det ändå en ökning, säger Sandra Johansson.

Jobbpendling stor utsläppsbov

Enligt Jens Strömberg som är miljöstrateg på Västerås stad, så ligger utsläppen från transporter i Västerås ganska konstant.

– De ökar inte för att befolkningen ökar men de minskar inte heller. Men de minskar per invånare. Men vi ser inte de minskningar som behövs för att vi ska kunna nå våra mål. Geografiskt ska vi minska dem med 60 procent till 2020 jämfört med 1990. Hittills har vi minskat med ca 50 procent.

Enligt Jens Strömberg är jobbpendlingen fortfarande en ganska stor post i utsläppen som sker i staden. Därför ser man positivt på sopsaltningen som insats.

– Vi ser fortfarande inte en positiv effekt på andel individer som byter från bil till cykel. Men det är ju en bra åtgärd som vi hoppas att man fortsätter med, säger Jens Strömberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: