Från problem till poesi på Bäckby bibliotek

För ett par år sedan drogs biblioteken på Råby och Bäckby med problem, det var ofta stökigt och med inslag av hot och våld. Sen dess har personalen vänt trenden. Nu har biblioteken blivit en naturlig samlingsplats för de före detta ”strulpluttarna”, samtidigt som bokutlåningen har tredubblats.

– Vi hade problem för två år sedan. Men det är tråkigt att folk fortfarande kopplar ihop Bäckbys och Råbys bibliotek med det, för nu är det jättebra här, säger Irja Holtter, enhetschef för biblioteken på Bäckby och Råby.

img_3320

Exakt vad det är som har skapat förändringen har hon svårt att sätta fingret på. Irja Holtter menar att det handlar om en mängd insatser som tillsammans har bidragit till ett tryggare och vänligare klimat på biblioteken. Men en viktig faktor är samarbetet med andra verksamheter, som fritidsgård och klubb, skola, BVC och familjecentrum.

– Jag tror att när verksamheter börjar jobba ihop och personal börjar känna varandra, så är det lättare att prata om varandras verksamheter med sina egna besökare. Jag tycker även att det hänger ihop med att skolan har utbildning för skolelever om hur man är mot varandra, om bemötande. Det är så bra stämning här nu mellan tonåringar och barn och det är nog också skolans förtjänst. Det är liksom alltid trevligt när ungdomarna är här. De kommer in, hälsar och de plockar undan efter sig innan de går.

Läsförmåga viktig för delaktighet

Biblioteken på Råby och Bäckby har jobbat hårt med att skapa aktiviteter för att öka barns läs- och språkutveckling.  Något som är viktigt för inkluderingen och att känna sig som en del av samhället.

– Skolorna här har lyft problematiken med att barnen här på väster har sämre läsförmåga. Barnen härifrån går i lägre omfattning vidare till gymnasiet.

img_3333
Irja Holtter, enhetschef

Bland de insatser som har gjorts, finns läsveckor, där verksamheter som skola, familjecentrum, gård och klubb men även mötesplats för äldre, går ihop och gör olika aktiviteter kring läsning. Till exempel bokcirklar och olika temasatsningar.

– Vi jobbar även uppsökande med förskolan, vi kommer ut till dem och hälsar på för att läsa och boktipsa. Sen kommer de till oss och lånar böcker.

Bokträffar på arabiska

En av de mest markanta förändringarna på biblioteken är att utlåningen av barnböcker på arabiska har tredubblats. Och det beror på riktade insatser just mot den arabisktalande målgruppen.

– Vi ordnar bokträffar på arabiska för barn. Och när barnen har sina träffar så har vi samtidigt ordnat lättläst bokcirkel för föräldrarna. Och sen vi började med bokträffarna så har utlånen ökat betydligt, det är jättestor skillnad. Det är många barn och föräldrar som har sagt det – att de känner sig inkluderade och att barnen har börjat läsa mer. Tidigare satt de bara vid datorn.

Målgruppsöppet efter stängning

Biblioteket på Bäckby håller även öppet efter stängning, med aktiviteter för olika målgrupper. Barnen kan komma dit efter skolan, och delta i läsgrupper eller arbeta kreativt.

– Men vi låter även barnen använda datorerna, det är stort behov av det på Råby och Bäckby. Många av barnen har ingen dator hemma, så här får de chans att till exempel spela samma datorspel som de andra barnen i skolan.

Sen finns det populära inslaget ”Läsgame”, där man läser böcker, levlar upp och efter 15 lästa böcker blir en ”legend” som får delta i en prisutlottning.

img_3336

– Och det har varit jättepopulärt, vi har haft ungar inne som har läst hur mycket som helst. Så vi ser att mängden barn som läser har ökat mycket. Skolan har också peppat barnen att vara med. Där har man sett en skillnad att det har kommit mycket barn till bibblan som har suttit där och läst.

Från strul till poesi

En av de händelser som Irja Holtter dröjer sig kvar vid är när ett gäng före detta ”strulpluttar” kom in för att ha ett möte.

– De ville låna ett rum för att ordna ett möte hos oss. Vi blev lite fundersamma, men nyfiken som jag är så gick jag dit och frågade dem vad de hade möte om. Och då visade det sig att de skulle ordna ”poesi i förorten”. Det var ju fantastiskt!

Gänget växte till ett trettiotal ungdomar som under hösten har haft poesi-workshops och skrivit poesi tillsammans. Sen ordnade de tävlingen ”ortens bästa poet”.

– Då fyllde vi matsalen här inne, och den tar 250 personer. Det blir ju så, bara man lyckas fånga upp dem, att nu känner man dem. Det känns som att ungdomarna här på Bäckby har förstått att biblioteket kan vara en resurs, inte bara ett ställe man går och hänger på.


De globala målen 

global-goals-sapir-2-1920x1280

 

Arbetet med biblioteken på Bäckby och Råby kan kopplas till flera av de globala målen.

Nummer 4 – God utbildning för alla, genom att fler lär sig att läsa. Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det beräknas fortfarande 774 miljoner människor i världen inte kunna skriva och läsa, varav två tredjedelar är kvinnor. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle.

Nummer 5 – Jämställdhet. Jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Genom att fler kvinnor lär sig att läsa ökar möjligheten för dem att vara inkluderade i samhället.

Nummer 10 – Minskad ojämlikhet. Ökad läskunnighet ökar jämlikheten och minskar risken för konflikter. Det främjar alla människors möjlighet att delta i och påverka samhällsutvecklingen.

Nummer 16 – fredliga och inkluderande samhällen. Alla människor är lika inför lagen och ska ha lika tillgång till rättvisa och möjligheter att utöva inflytande och ansvarsutkrävande över beslutsfattande. Det sker delvis genom att alla lär sig att läsa och får ta del av information.

anna sjödin porträtt 1
Anna Sjödin, strateg Stadsledningskontoret.

– Biblioteken bidrar till exempel genom sitt demokratiuppdrag till att vi gör skillnad för de globala målen. De skapar aktiviteter som gör att fler människor får förutsättningarna att ta del av vårt samhälle, säger Anna Sjödin, strateg på enheten för hållbar utveckling.

Arbetet på Bäckby har varit en del av stadens fokus på att synliggöra vad stadsdelen Bäckby har att erbjuda och sen stärka de saker som stadsdelen har som är bra.

Anna Sjödin berättar att det är flera idag som upplever Bäckbyhuset och Bäckby som lugnare och tryggare. En bidragande del är att staden tillsammans med olika aktörer har haft en medveten strategi – att bidra till relationer mellan människor och ta bort rädslor för det som inte är bekant. Till exempel har Biblioteket, Skolorna i området och Föreningen Here4U arbetat med att stärka respekten för varandra och allas lika värde.

– Får man ett sammanhang att bryta den isolering som man är i så bidrar det också till ökad hälsa och välbefinnande för människor, säger Anna Sjödin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: