”Sverige ska vara en helpdesk i klimatfrågan”

Om inte Sverige är så bra att vi kan inspirera andra att bli bättre, så kommer vi aldrig att göra skillnad för klimatet. Det sa Mattias Goldmann när han föreläste på Hållbarhetsforum i Västerås den 1 februari. 

Sverige står för 0,15 procent av världens klimatpåverkan. Mattias Goldmann menade att världen i dag saknar ett ledarland i klimatfrågan – ”ledartröjan är ledig”, som han formulerade sig. Sverige kommer aldrig göra skillnad om vi inte kan inspirera andra. Därför tycker han att Sverige kan ta på sig rollen som klimatledare.  För det hade han många goda exempel, som att det i vår nya regeringsförklaring står att vi ska bli världens första fossilfria välfärdsnation.

Fler exempel är att kollektivtrafiken blir allt mer förnybar, att flyget numera har klimatmål, att vi ser en begynnande cykeltrend, och att sjöfarten byter till el eller biogas. Västerås visade också upp goda exempel på där staden har testat nytt för att bli mer klimatsmarta. Till exempel genom att sopsalta cykelbanor för att öka gång- och cykelmöjligheter och minska bilåkandet, och att man erbjuder förmånscyklar till medarbetare inom staden. Mattias Goldmann lät även deltagarna berätta för varandra vad de själva gör för bra saker på sin arbetsplats, för att bidra till klimatmålen. På det sättet kan alla inspireras av varandra, och dela goda idéer.

Vad vi gör spelar ingen roll – om vi inte är så bra att vi kan inspirera andra.

Goldmann berättade att han genom sitt jobb på tankesmedjan Fores har studerat vad det är som gör att vissa kommuner ligger längre fram i klimatarbetet. Det visade sig varken handla om ekonomi, eller partistyre. Istället handlar det om eldsjälarna – de personer som brinner för hållbarhet och driver igenom nya förslag. Därför menade han att det är viktigt att uppmuntra eldsjälarna, och att jobba med kommunikationen kring hållbarhet.

Han sa också att få människor går igång på siffror och kalkyler, och att prata om CO2 utsläpp. Istället måste det bli roligare att vara klimatsmart – som att det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel, eller att framtidens elbilar ska vara roliga att köra. Då får människor fler incitament att välja miljövänliga alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: