Walk and Talk för hälsa på jobbet

Mötesdags igen – ytterligare ett konferensrum med torr luft, susande fläktar och en power point-dragning. Tänk om det fanns ett alternativ – att kunna ta en promenad i solen, få frisk luft och höra Mälarens vatten klucka behagligt, samtidigt som du har en avstämning. Det finns det!

År 2013 infördes Walk and Talks, gå-möten, som mötesform första gången i Västerås stad, och det har bidragit till ökad hälsa och effektivitet hos medarbetarna, säger Lenny Hallgren, som är ”pappa” till mötesformen.

lenny bild2
Lenny Hallgren, direktör på KIF.

– Jag träffade mina chefer ofta, var tredje till fjärde vecka i snitt. Jag hade läst forskning om fördelar kring Walk and Talk, så istället för att ha möten i konferensrum eller mötesrum, så började vi testa i liten skala, säger Lenny Hallgren, dåvarande direktör på Servicepartner och numera direktör på Kultur- och Idrottsförvaltningen, KIFF.

Mötesformen blev snabbt uppskattad och Lenny införde Walk and Talks som mötesform för sin ledningsgrupp men även för chefernas avstämningar tillsammans med sina medarbetare.

– Alla tyckte att det var en härlig form att gå fritt. Det blev lättsamt, och en mycket lättare dialog än att sitta mitt emot varandra. Speciellt om man träffas ganska ofta.

Forskningsbaserad mötesform

Mötesformen har sin grund i forskning, som visar att både dagsljus och motion är viktigt för vår hjärna. Enligt Lenny Hallgren så ger Walk and Talks tre olika vinster.

– Ett – vår hjärna behöver dagsljus, och den behöver det varje dygn. Och dagsljus är inte buffringsbart. Speciellt i norden är det kritiskt från oktober till april. Kontorsanställda får väldigt lite dagsljus, så kommer man ut och får en halvtimme så är det väldigt bra för hjärnans välbefinnande, säger Lenny Hallgren.

Mälaren is

Punkt nummer två handlar om den fysiska rörelsen.

– Det finns mycket forskning som visar hur mycket man behöver röra på sig. Och 30-45 minuter tre gånger i veckan stimulerar hjärnans kapacitet jättemycket. Blodflödet går upp med 20-30 %. Det innebär att vi blir mer smarta, mer kreativa och kan tänka mer fritt när vi går, säger Lenny Hallgren.

Den tredje vinsten handlar om vår möjlighet att komma närmare naturen.

– Hjärnans mest naturliga tillstånd är att vara nära naturen. Det är biologi och evolution, vi kommer från naturen. Hjärnan mår bra av grönska och vatten. Så går man genom Vasaparken, längs med Svartån och ner till Mälaren, så får man alla de sakerna som hjärnan tycker om. Så du blir mer välmående, säger Lenny Hallgren.

Spred sig i stadshuset

Vad var responsen hos medarbetarna?

– Väldigt snabbt positiv. Vi har infört en del andra saker på Servicepartner som har väckt lite motstånd, men det här var en av sakerna som var absolut lättast att införa. Folk fastnade för det, tyckte att det var lättsamt och bra, säger Lenny Hallgren.

Walk and Talks har sedan 2013 års start på Servicepartner spridit sig till andra förvaltningar. Medarbetare som har flyttat på sig har tagit med sig mötesformen.

– Det blev en liten snackis i Stadshuset. Det blev väldigt bra! Sen kom jag till KIFF och då blev det en snackis här också, säger Lenny Hallgren.

Bättre hälsa och relationer

Har ni märkt någon skillnad hos medarbetarna sedan införandet?

– Ja absolut! Nummer ett är bättre relationer. Medarbetarna känner att de har ett forum där de kan prata mera fritt med sin chef. Medarbetarsamtal när man sitter mitt emot varandra kan ofta bli lite mer fokus bara på jobb, man pratar om samma saker. Walk and Talk bidrar till att det blir en lite lättare miljö, man kan prata om helheten, hur var helgen, hur mår familjen, hur gick det med den där saken vi pratade om senast? De är lättsammare.

– Sen bidrar det till mer hälsa och välmående på förvaltningen. Det är en del i Servicepartners och KIFF:s hälsosatsningar. Sjuktalen har gått ner tydligt på Servicepartner sen vi införde Walk and Talk och andra hälsofrämjande insatser. Liksom på KIFF. Här har sjuktalen minskat med 1,5 procent på mindre än ett år och det är jättebra, säger Lenny Hallgren.


Se filmen om Gå-möten som har gjorts av Länsstyrelsen Västmanland, som en del i projekt Fossilfritt 2030.


De globala målen 

Walk and Talks bidrar framför allt till att uppfylla det globala målet nummer 3 – hälsa och välbefinnande. God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: