Zero waste – avfallsbantning

Detta inlägg är skrivet av gästbloggaren Jessica Andersson. 

Går det att lämna efter sig ”zero” sopor under ett år? Nja, kanske inte – men det går i alla fall att göra ett ärligt försök! Under 2019 bloggar västeråsaren och krönikören Jessica Andersson om sitt mål att minimera sitt hushållsavfall och klimatavtryck utifrån metoden ”Zero Waste”.

I tidningen Gröna Draken, som drivs av Förbundet Agenda 2030, kan du läsa om resan. I podden ”Avfallsbantning för dummies”, sponsrad av Gröna Draken, går det också att följa detta, genom tips och råd och fördjupande intervjuer med gäster som arbetar hos några av Förbundet Agenda 2030:s finansiärer.

Minska engångsartiklar och återanvänd

”Zero Waste” är en rörelse som växt de senaste fem åren bland människor som vill göra en omställning i livet, bort från konsumismen. Det handlar om att försöka konsumera så lite förpackningar, engångsartiklar och nyproducerade saker som möjligt genom att exempelvis köpa mat på lösvikt, tillverka egen deodorant, tvätta håret med schampokaka och handla kläder på second hand. Det är också viktigt att återanvända så mycket det går och att lämna resterna till återvinning och kompostering.

2
Tips. Ett sätt att undvika att köpa en plasttub med peeling är att blanda kaffesump med olivolja och skrubba huden med. Blir mjuk som babyrumpa!

I ”Zero Waste”-rörelsen finns en vilja och en tro på att många vanliga människor, alltså konsumenter, har makt påverka ett större skeende även om den enskilda konsumentens klimatnytta är ganska liten. Det handlar om att sluta slita och slänga med mat, plast, kläder och möbler och på så sätt göra skillnad.

1
Jessica Andersson och Lotta Görling, chefredaktör Gröna Draken och förbundssekreterare för Förbundet Agenda 2030.

Du kan följa Jessicas resa här:

Blogg: http://avfallsbantning.se
Podd: https://itunes.apple.com/se/podcast/avfallsbantning-f%C3%B6r-dummies/id1455084882?mt=2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: