Årets hållbarhetspris – vinnarna

Det blev Sveafastigheter bostad som tog hem Årets Hållbarhetspris 2018, för sitt bygge av plusenergihusen på Öster Mälarstrand. En genomtänkt hållbarhetsstrategi, nytänkande samhällsbyggare och klimatsmarta val var några av ledorden i juryns bedömning. ”Vi är jättestolta”, säger företagets hållbarhetschef Harry McNeil.

– Vi är jättestolta och vi är framför allt uppskattar vi att Västerås stad har uppmärksammat det arbete vi gör. Att de har sett vår vilja att utveckla nya lösningar och testa nya innovationer. Vi är jätteglada för det, säger Harry McNeil.

Vad betyder priset för er på företaget?

– Jag tror det kommer inspirera oss att fortsätta vilja vara innovativa inom hållbarhet, både miljömässigt och socialt. 

Hur tror du att ert arbetssätt kan påverka byggbranschen i övrigt? 

Harry pressbild

– Vi hoppas att vi kan börja inspirera andra att bygga mer klimatsmart. Vi har fått ett stort intresse kring vårt system som minskar värmeförlusterna i varmvattenledningarna, som finns i våra hus på Öster Mälarstrand.

I vanliga rör så måste vattnet hela tiden cirkulera, för inte det inte ska bildas legionellabakterier. Det ger en stor värmeförlust. I vårt system så är varmvattenledningarna är tomma när de inte används, vilket är 99 % av tiden. Vattnet i källarens varmvattentank fyller rören till varje enskild kran när den öppnas och därmed minskar energiförlusterna i varmvattencirkulationen.

Hur går arbetet framåt? 

– Nu under 2019 ska vi bygga klart kvarteret Hydran i Västerås. Det blir ett boende för äldre, med fokus på gemenskap genom mötesplatser på den gröna gården, sällskapsytor och gemensamt kök i bottenplan. Det blir också ett plusenergihus, med fjärrvärme. Sen jobbar vi även med ett nytt projekt som vi hoppas kan bli ett pilotprojekt för att bygga bygga NOLLCO2-hus med certifiering av Green Building Council.

– Men först blir det tårtkalas för att fira Årets Hållbarhetspris, för alla våra hyresgäster i Västerås!

Guldstänk vinnarbild
Theresa Dérrico, näringslivsstrateg Västerås stad, Patrik Schön, Per Wallgård och Suzan Amin från Sveafastigheter, Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Henrik Mill. 

En reaktion till “Årets hållbarhetspris – vinnarna

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: