Skola först – nu är arbetet igång

När alla förvaltningar och bolag samarbetar så finns det stora möjligheter till förändring och förbättring. I kraftsamlingen ”Skola först” handlar det om att skapa förutsättningar för barnen i Västerås att höja sina skolresultat, samt att öka deras framtidstro och tillit. Och hur de förutsättningarna ska kunna skapas – det workshoppades det om måndagen den 8 april på Expectrum.

– Det är så otroligt roligt att alla förvaltningar är här. Engagemanget, nyfikenheten, att alla vill göra något positivt av det här, sa Ylva Wretås, projektägare för Skola först.

Tre större utmaningar

Genom samtal, intervjuer och workshops med barn och unga, lärare, pedagoger och tjänstemän, har man inom kraftsamlingen gjort en bred analys, kopplad till forskning och fått fram vilka behov som finns hos barn och unga. Det är tre större utmaningar som har trätt fram och som man inom kraftsamlingen tror kan påverka barn och unga så pass mycket att de är viktigast att fokusera på för att nå målen.

Utmaningarna är:

• Bättre relationer med vuxenvärlden
• Bättre kopplingar till yrkeslivet
• Meningsfull fritid som är utvecklande

Speed-dejting

Tanken med work-shopen var främst att få igång engagemanget och tankeprocesserna hos deltagarna, som består av tjänstemän från alla förvaltningar och bolag inom koncernen Västerås stad och är nätverket för kraftsamlingen. De fick speed-dejta två och två för att se hur de tillsammans skulle kunna hitta sätt att bidra till de tre utmaningarna. Många idéer dök upp och skrevs ned på de stora vita anteckningsväggarna i salen. Allt från att göra något bra med all ”restsnö” som kommunen plogar upp, till att skapa ett nytt aktivitetshus, använda sig av mentorskap, och samverka med pensionärsorganisationer.


– Jag tror det är viktigt att människor som normalt sett inte har jobbat tillsammans får en möjlighet att träffas, känna av varandra. Det är också ett sätt att hitta aktiviteter som kan bidra till att vi löser de utmaningar vi har, sa Ylva Wretås.

Praosamordning

Efter speed-dejtingen fick deltagarna jobba vidare i grupp med att hitta konkreta åtgärder kring en möjlig aktivitet. Flera av grupperna fokuserade på praoplatser för ungdomar, och hur staden skulle kunna samordna och ge fler ungdomar möjlighet till utvecklande praktik. Något som skulle kunna ge både bättre relationer till vuxenvärlden och bättre kopplingar till yrkeslivet.

– Det kanske är bättre att satsa på flera olika arbetsgivare och arbetsuppgifter, än att vara på samma ställe en vecka, och vika pizzakartonger. Det måste gå att ordna på ett smartare sätt. En kanske får en superplats på ett kanonställe. En annan får vika pizzakartonger. Det är säkert också jättenyttigt, men inte så utvecklande, som en av deltagarna sa.

Läxläsning och mer dialog

Andra förslag på aktiviteter var att bättre utnyttja skollokaler på kvällar och helger – för till exempel läxläsning, ihop med föreningsliv och andra vuxna, samt att ha tätare dialog med unga inför fysiska förändringar i staden, till exempel vid stadsbyggnad.

– Jag tror vi kommer att hitta aktiviteter redan i dag. De behöver hitta lite mer konkreta grejer, men jag är jättenöjd om deltagarna bara bokar in att träffas och börja prata ihop sig lite, sa Emma Rimbe, projektledare.

Nästa steg i projektet är ett frukostmöte i slutet av maj, där gruppen kommer att fortsätta arbeta med prao-frågan och deltagarna får klura vidare på hur staden kan bidra till att ge unga bättre vuxenkontakter och mer tilltro till sin framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: