Ett värdshus för insekter

Ett två meter högt insektshotell byggs under våren på Vallby friluftsmuseum. Hotellet blir en tolkning av det första huset som flyttade till Vallby, Hemingsboboden vid torget. 

IMG_3624
Elisabeth Håkansson, trädgårdsmästare på Vallby friluftsmuseum.

– Det är lite som ett härbre för humlor. Det kommer att ha ett växttak och olika boställen för insekter, som vass och tegelrör, säger Elisabeth Håkansson, som är trädgårdsmästare på Vallby friluftsmuseum. 

Insektshotellet är en del i satsningen på att gynna pollinerande insekter. Det byggs i museets Potage, franska för ”trädgård att göra soppa från”. Årets tema är flygfän och det odlas bland annat en timjanbädd, pumpa och gamanderhäck, som är en riktig humlemagnet enligt Elisabeth Håkansson.

Del i hållbarhetsarbetet

Pollinerande insekter är livsviktiga för vår matproduktion, de behövs för drygt en tredjedel av all den mat som går åt på jorden, för människor och djur. Många pollinerande insekter är hotade och en tredjedel av Sveriges vilda biarter är på väg att försvinna, enligt Naturskyddsföreningen. En stor orsak är bristen på vilda blommor.

– Vi vill visa hur man kan gynna pollinerande insekter. Insatsen här är i sin lilla skala men om vi kan locka andra trädgårdsägare att göra det här, visa att det går, så drar vi vårt strå till stacken, säger Elisabeth Håkansson.

IMG_3625

Förhoppningen är att de många västeråsare som besöker Vallby friluftsmuseum varje år ska få med sig inspiration hem, och kanske själva göra något för att hjälpa till att bevara humlor och bin.

– Hållbarhet är ett av våra strategiska mål. Många av våra besökare är intresserade av hållbarhet och klimatfrågor, så det här är väldigt viktigt för oss, säger Katarina Frost, som är museichef.

 

IMG_3620
Katarina Frost, museichef.

Läs mer om insektshotellet på Vallby friluftsmuseums blogg 


De globala målen 

Insektshotell
Insektshotell i Stadsträdgården, Västerås.

Insektshotell hjälper till att bevara den biologiska mångfalden, som är en del av mål 15 – ekosystem och biologisk mångfald. 

Ett av delmålen under mål 15 är att ”Vidta omedelbara och betydande åtgärder för att minska förstörelsen av naturliga livsmiljöer, hejda förlusten av biologisk mångfald och senast 2020 skydda och förebygga utrotning av hotade arter.”

 

Se filmen från förra året när humlorna stortrivdes i Vallby friluftsmuseums blomstrande rabatter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: