Ingen panik – men en kontrollerad oro

Lars Trägårdh gästade Hållbarhetsforum den 3 maj för att prata om tillit och civilsamhällets roll i samhället. Han sammanfattade läget i Sverige och menar att vi har ett bra utgångsläge men det finns anledning att vara orolig. 

I sin föreläsning pratade Lars Trägård om civilsamhällets roll och historiken kring folkrörelser och intresseorganisationer. Han visade att över 50 procent av svenskarna i dag arbetar och är engagerade ideellt minst en gång i veckan. Oftare inom idrott och kultur än inom politiska partier. De som inte är aktiva ideellt är ofta de som redan är i en utsatt situation, som till exempel arbetslösa.

– Lika barn leka bäst inom civilsamhället, sa Lars Trägårdh, och menade att det är ett problem, vi når inte dem som kanske bäst behöver det.

forum 3 majEn panel bestående av strateger från Västerås stad, samt representanter från civilsamhället berättade om hur de samarbetar för att engagera och nå ut. Den lokala överenskommelsen mellan civilsamhället och Västerås stad, LÖK:en är ett sånt sätt. Elin Hedén från Kvinnohuset och Magnus Uhlin från Västerås Stadsmission berättade om hur de kan nå målgrupper som av olika anledningar inte vill söka sig till kommunen för hjälp.

Tilliten i Sverige i dag

Lars Trägård avslutade med att tala om tillitens tillstånd i Sverige i dag. Utgångspunkten är forskning och data från Tillitsbarometern, ett projekt som han driver via Ersta Sköndal Högskola. Han sa att svenskar gärna ser sig själva som ”mellanmjölk, landet lagom, normala”.

– Men vi är allt annat än normala, vi är annorlunda, sa Lars Trägårdh.

Han syftade på att svenskar har en väldigt hög grad av social tillit i jämförelse med större delen av världen. Den beror på många olika faktorer men har bland annat att göra med att vi litar på staten och det svenska systemet, samtidigt som vi betonar individens frihet och våra sociala värderingar.

Att ”vara svensk” handlar mindre om att fira svenska traditioner men desto mer om att respektera svenska lagar. Han berättade också om hur svenskarna vill att deras personliga relationer ska bygga på frihet, inte på plikt och tvång. Ett exempel på det är när svenskar får frågan om de hellre vill vara beroende av staten eller av sina barn när de blir gamla. Då svarar en majoritet att de hellre vill vara beroende av staten.

– De vill gärna att barnen kommer och hälsar på, men det ska inte vara på grund av plikt utan på grund av att de själva vill det.

Anledning till oro

Men trots den höga tilliten finns det anledningar till oro.

– I vår tillitsbarometer som vi genomför i svenska kommuner, ser vi en betydande variation inom Sverige. Vi har delar med hög tillit men också lokalsamhällen och stadsdelar inom storstäderna där vi ser mycket lägre tillit.

Lars Trägård berättade att det finns en förändring som är negativ vad det gäller upplevd trygghet och tillit till lokalsamhället – den som handlar om i vilken mån man litar på människor där man bor.

– Där ser vi tecken på svagheter och förändringar och även variation och splittring och en tudelning av det svenska samhället som är bekymmersam. Det är mycket tryck i Sverige i dag. Migrationen är en aspekt som skapar splittring i samhället. En annan är förändringar i välfärden, där vi har introducerat valfrihetsreformer som också har skapat en form av pluralism som vi kan förstå i termer av segregering kopplad till ojämlikhet. Så det finns många aspekter som är problematiska ur ett tillitsperspektiv som handlar om social sammanhållning i Sverige, sa Lars Trägårdh.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: