Programmet för ekologisk hållbarhet

År 2050 ska Västerås vara långsiktigt ekologiskt hållbart. Det är målet för Västerås stad när vi nu presenterar det nya programmet för ekologisk hållbarhet, som ska vara vägledande för hela staden, dess verksamheter och invånare.

Om alla på jorden konsumerade som Sveriges medelinvånare skulle det behövas 4,2 jordklot. En stor del av vår miljöpåverkan kommer från konsumtion av varor och tjänster. För att minska vår påverkan behövs till exempel en omställning till en mer cirkulär ekonomi där vi minskar vårt avfall och återanvänder och delar på våra prylar. Det behöver bli lättare att göra hållbara val.

Vi behöver också ha en hållbar samhällsplanering och infrastruktur. Så som att våra bostäder byggs med klimatsmarta material, att vi ökar gång-, cykel- och kollektivtrafiken och att vi utvecklar stadsdelar som är bra både för människors hälsa och för miljön.

Vi behöver även ta hand om vår natur! Vi behöver stärka ekosystem och se till att de inte skadas när vi bygger nytt och exploaterar marken. Alla västeråsare ska ha tillgång till natur- och kulturområden, och de ska bevaras för kommande generationer.

Från vision till verkstad

Utgångspunkterna för programmet för ekologisk hållbarhet är FN:s globala mål för hållbar utveckling, Sveriges miljömål, de planetära gränserna och de ekologiska fotavtryck vi lämnar efter oss. Programmet presenterar övergripande mål och förslag på vad som krävs både i samhället och inom kommunen för att uppnå målen.

– Det här programmet är visionen, den väg vi vill ha framåt för staden. När programmet sen är antaget så är det en riktning för handlingsplanerna där åtgärderna finns, själva verkstaden, säger Anna Jungmarker, ansvarig för programmet.

Tyck till om programmet

Vad tycker du? Läs hela programmet för ekologisk hållbarhet via denna länk. Tyck till om innehållet och lämna dina synpunkter och förslag i formuläret.

Programmet för ekologisk hållbarhet är ute på remiss fram till den 1 september.

 

En reaktion till “Programmet för ekologisk hållbarhet

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: