Biokol ska ge hållbara planteringar

När Vasagatan byggs om och nya träd ska planteras, så görs det bland annat i biokol. Biokolet ger planteringar som håller bättre och minskar samtidigt utsläppen av växthusgaser.

Det är med entusiasm i rösten som landskapsarkitekt Yvonne Högberg berättar om stadens nya planteringar med biokol. Förutom på Vasagatan ska det även användas i det nya gröna stråket på Bäckby, samt i ett flertal andra mindre planteringar runt om i staden.

Växthusgaserna binds ner i kolet

Yvonne Högberg
Yvonne Högberg, landskapsingenjör.

Biokolet tillverkas i en process som heter pyrolys, där material förkolnas under hög temperatur i en syrefattig miljö. Förkolningen sker i ett konformat kärl, så att växthusgaserna sugs ner och binds ner i kolet under processen.

– Du får kolsänkan – då är kolet bundet. Det avger ingenting och släpper inte ut något till atmosfären. Sen gräver du ner det och det är bra för jorden, säger Yvonne Högberg.

Kolet kan sedan laddas med en näringslösning, som binds i kolet och sen blir tillgängligt för träd och växter.

– I vanliga trädplanteringar är det svårt att få ner näring till trädet. När den näringen som finns i jorden vid planteringen tar slut, så är det svårt att fylla på ny näring om det till exempel är asfalt ovanför. Men om man lägger ner biokol i planteringen så kan trädet hämta näring därifrån. Biokolet kan också binda vatten, säger Yvonne Högberg.

Skärmklipp biokol

Tillverkar eget kol

biokol Malmen
Pyrolys-process på gång.

Till Vasagatans omfattande planteringar köper staden in biokol. Man tillverkar också sitt eget biokol på Malma såg där AMA – Arbetsmarknad Västerås stad, har ett eget kärl.

– Vi har en egen liten försökstunna, som är fast. Där bränner vi material från skogsröjningar, som ris och stubb, säger Yvonne Högberg.

Förutom att biokolet minskar utsläppen av växthusgaser och kan hjälpa till med hållbara planetringar, så kan det även hjälpa till att rena dagvattnet när det grävs ned i marken. Det kan därmed hjälpa till att avlasta stadens dagvattensystem.

– Vi väntar ännu på att hitta någonting negativt med biokolet. För någonstans brukar det finnas. Men vi hittar det inte, säger Yvonne Högberg, landskapsingenjör.

Hur länge ligger biokolet kvar i marken?

– Det är egentligen ingen som vet hur länge kolet ligger. Man har hittat 6 000 år gamla växtbäddar med kol i, som har hållit, säger Yvonne Högberg.


De globala målen

Processen att tillverka biokol är en del av en cirkulär ekonomi, där alla resurser tas tillvara, istället för att brännas upp. Det bidrar bland annat till mål 12 – hållbar konsumtion och produktion  genom att minska och återanvända avfall.

Biokolet bidrar till att bekämpa klimatförändringarna – mål 13 genom att minska koldioxidutsläppen i atmosfären.

Det bidrar även till mål 10 – minskad ojämlikhet då biokolet tillverkas inom staden, av människor som får arbete genom AMA. AMA bidrar till att alla människor oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, ras, etnicitet, ursprung, religion eller ekonomisk eller annan ställning, blir inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet.

global-goals-sapir-2-1920x1280

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: