Digitala infödingar hjälper företag med innovationer

Kan gymnasieungdomar jobba som konsulter åt företag? Ja absolut! På Framtidsverkstad får ungdomar hjälpa företag att tänka utanför boxen och lösa framtidens utmaningar.

– Många företag står inför en stor digital transformation och behöver digitalisera sin verksamhet. Men de kanske inte vet vad framtiden söker, eller inom vilket område. Sen har vi de här superexperterna som är födda med mobilen i handen. Så varför inte utnyttja det, säger Daniella Magnusson som är projektledare för Framtidsverkstad.

Kollektivtrafiken och Mälarporten

Framtidsverkstad är ett samverkansprojekt mellan RISE/SICS, Västerås stad och Västerås Science park. Det har pågått sen 2014 och grundtanken är just att ungdomar med stark digital kompetens ska få hjälpa företag att lösa utmaningar. Tidigare år har deltagande företag varit bland annat IKEA och McDonalds, men i år blir det mer Västeråsfokus.

– De kommer bland annat att få jobba med Västmanlands lokaltrafik och med projekt Mälarporten, säger Daniella Magnusson.

Sen har vi de här superexperterna som är födda med mobilen i handen. Så varför inte utnyttja det

Ungdomarna har unik kompetens

När ungdomarna får sin utmaning så får de gå igenom en designprocess tillsammans med forskaren Anders Wikström från RISE. Det är en process i tre steg där steg ett handlar om att samla in information, få kontexten och omvärldsbevaka. I steg två skapar ungdomarna ett ramverk för att förstå vad den verkliga utmaningen är. Sen i sista steget får de börja prata lösningar, något som kan vara en svår utmaning.

– I Framtidsverkstad så säger vi att det finns inget rätt eller fel. Vi vill veta ”vad säger NI, vad vill ni se i framtiden?” Det är ofta svårt för dem, de vill ha ett rätt eller fel, de vill göra mig glad och nöjd. Så fungerar det ju i skolan. Men i det här fallet vill vi ha deras unika kompetens, säger Daniella Magnusson.

Behöver det alltid vara en digital lösning?

– Det behöver inte alltid vara en digital lösning men i många fall så är det så. Ungdomarna kan även landa i att det behövs ett event eller ett lopp för marknadsföring. Det är olika, men de är unga idag och vet de vet vad de vill mötas av i framtiden.

Ge inspiration och framtidstro

Ett av målen med Framtidsverkstad är att inspirera ungdomar att plugga vidare och att få ett större nätverk med företag, och med varandra.

– Det är en dörröppnare till yrkeslivet. Och vi bidrar definitivt till att de får ökat självförtroende och en större framtidstro. Vi visar att vi tror på dem och deras idéer, säger Daniella Magnusson.


De globala målen

Framtidsverkstad bidrar till mål 4 – god utbildning för alla genom att öka det antal ungdomar och vuxna som har relevanta färdigheter, däribland tekniska färdigheter och yrkeskunnande, för sysselsättning, anständigt arbete och entreprenörskap.

Mål 9 – hållbar industri, innovationer och infrastruktur och mål 11 hållbara städer och samhällen  genom att ungdomarna får tänka innovativt och försöka skapa lösningar som hjälper till att uppnå dessa mål.

Framtidsverkstad bidrar till att öka framtidstron för stadens ungdomar. Framtidstro är en viktig faktor i stadens program för social hållbarhet, där vi jobbar för tillit, jämlikhet och en ökad framtidstro. Social hållbarhet

2 reaktioner till “Digitala infödingar hjälper företag med innovationer

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: