Låt blommorna blomma

Om dina barn eller barnbarn kommer till dig om 20 år och ställer frågan – gjorde du tillräckligt för att rädda vår miljö? Vad kommer du då att svara på den frågan?

Under kategorin månadens hållbarhetstips ger vi dig enkla och konkreta tips på hur du som privatperson kan hjälpa till att leva mer hållbart och hjälpa kommande generationer. Du kan inte göra allt, men du kan göra mycket för att minska ditt ekologiska fotavtryck.

Humla prästkrage

Månadens hållbarhetstips är att låta blommorna blomma. Pollinerande insekter är livsviktiga för vår matproduktion, de behövs för drygt en tredjedel av all den mat som går åt på jorden, för människor och djur. Många pollinerande insekter som bin och humlor är hotade och en tredjedel av Sveriges vilda biarter är på väg att försvinna, enligt Naturskyddsföreningen. En stor orsak är bristen på vilda blommor.

Bin och humlor tycker om pollen och nektar och det får de genom att besöka blommor. Vad vi därför kan göra är att plantera blommor i våra trädgårdar, på våra balkonger och utanför våra fönster. Låt också de blommor du egentligen inte vill ha växa fritt, istället för att klippa ner dem.

Viktigt med vatten

Bin och humlor flyger långt varje dag och blir törstiga. Då behövs en säker vattenkälla där de inte riskerar att drunkna. Och där kan du hjälpa dem!

humlor vatten

Häll vatten i en pajform eller liknande. Lägg sedan i fullt med små stenar eller spelkulor som bina kan landa på, så att de inte riskerar att drunkna när de dricker. Ställ vattnet nära blommor och grönska där bin brukar trivas.


De globala målen

Humlor och bin hjälper till att bevara den biologiska mångfalden, som är en del av mål 15 – ekosystem och biologisk mångfald. 

Detta är ett viktigt mål i Västerås stads program för ekologisk hållbarhet, som är ute på remiss till den 1 september. Läs gärna mer på www.vasteras.se/ekologiskhallbarhet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: