Cirkulär ekonomi med Returfabriken

Begagnade kontorsmöbler får nytt liv, staden sparar pengar i inköp och personer utanför arbetsmarknaden får möjlighet till jobb. Returfabriken på Bäckby förenar alla tre hållbarhetsaspekter i en lokal.  

Onsdag den 29 maj invigdes Returfabriken på Bäckby Västerås. Men tanken på en returfabrik där stadens möbler renoveras och säljs vidare billigt har funnits i flera år.

– Det var Stefan Björkman (boendesamordnare på Öppenvård Boende) som började hjälpa verksamheter att ta vara på möbler, magasinera och sen sälja för billig penning inom staden. Det växte och växte, och Stefan såg att det fanns stora möjligheter till utveckling. Även andra delar inom Öppenvården, som Narkomanvårdsgruppen (NVG) höll på med återvinning och flytt åt stadens verksamheter, – då slog vi ihop dessa och bildade Returfabriken, säger Marita Sivén, enhetschef på Individ- och familjeförvaltningen.

Marita Sivén2
Marita Sivén, enhetschef på Individ- och familjeförvaltningen, i ett mötesrum som är inrett med möbler från Returfabriken. 

Jobb under handledning

På NVG delas behandlingen in i tre steg. I början handlar det mycket om motivation och drogfrihet. I slutet handlar det om arbetsträning och ett steg mot egen försörjning. Det är klienter som är i slutfasen som får jobba på Returfabriken, under sakkunnig handledning av fem arbetshandledare.

– Då ska man kunna sköta arbetstider, utföra arbetsuppgifter och få ansvar, säger Marita Sivén.

Hur har det gått för dem hittills?

– Det här har visat sig att Returfabriken har gett klienterna ett mervärde. De förstår att det är närmare arbetsmarkanden. Även hela processen där vi har hittat på namnet, skyltat bussarna, de har jackor och t-shirts med loggor. Det är på riktigt för dem och det märks. Så det har gått mycket bättre än vi trodde.

Tio gånger billigare                                             

Förutom den sociala aspekten, att hjälpa människor till jobb, så handlar returfabriken om miljö och ekonomi. Att möblerna återanvänds är viktigt och enligt Marita Sivén så finns det mängder med möbler i lager runt om i staden. Det samtidigt som man under många år har köpt nytt istället för att ta tillvara på det som redan finns.

– Örebro gjorde en översyn för ett par år sedan där de såg att de köpte möbler för 18 miljoner kronor varje år inom staden. Västerås är ju i samma storlek, så det är enorma pengar! Jag utrustade en medarbetares kontor med möbler från Returfabriken, jag gav 2 500 kronor för de möblerna. Det hade blivit tio gånger så dyrt i en vanlig möbelaffär, säger Marita Sivén.

– Dessutom om vi räknar på klienterna, vad det sparar samhället att de inte är ute i svängen och är kriminella, utan istället finns hos oss i både behandling, sysselsättning och arbetsträning, för att sedan gå ut och bli skattebetalare.

Handlas genom VIP

För att förenkla för den som vill handla, och samtidigt minska på bilåkandet ut till Bäckby, så beställs möblerna genom VIP, där de presenteras med text och bild.

returfabriken soffa

– Man ska inte behöva använda arbetstid och bil för att handla möbler. Man kan alltid kontakta teamledaren Stefan Björkman för att få en möbel fotad om man vill se den mer detaljerat. Sen har vi en lastbil som kör och levererar möbler till kunderna, säger Marita Sivén.

I framtiden finns tanken att öppna en riktig second hand-butik som även riktar sig till invånarna. Men redan i dag finns det möjlighet för allmänheten att handla cyklar på Returfabriken.

returfabriken cyklar

– Vi har även en cykelverkstad där vi säljer cyklar vi har fått från polis och försäkringsbolag, där kan du få en uppfräschad och fin cykel för runt femhundra kronor, säger Marita Sivén.

Kontakta Returfabriken på returfabriken@vasteras.se


De globala målen

Returfabriken arbetar mot många av de globala målen.

Mål 1 – ingen fattigdom, genom att hjälpa människor i en utsatt situation tillbaka till arbetsmarknaden.

Mål 3 – hälsa och välbefinnande, Returfabriken hjälper till att stärka insatserna för att förebygga och behandla drogmissbruk.

Mål 8 – anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, Returfabriken bidrar till att uppnå full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla kvinnor och män.

Mål 10 – minskad ojämlikhet, genom att verka för att alla Till 2030 möjliggöra och verka för att alla människor, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, ras, etnicitet, ursprung, religion eller ekonomisk eller annan ställning, blir inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet

Mål 11 – hållbara städer och samhällen, genom att samarbeta mellan förvaltningarna minskar vi transporter och ökar återvinningen av möbler.

Mål 12 – hållbar konsumtion och produktion, genom att förebygga, minska, återanvända och återvinna avfall.

Mål 13 – bekämpa klimatförändringarna, genom att vi konsumerar mindre nya produkter, och istället återvinner gamla så minskar vi våra klimatavtryck på planeten.

En reaktion till “Cirkulär ekonomi med Returfabriken

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: