Hållbara val när nya utebadet byggs

Till sommaren 2020 ska det nya utomhusbadet på Lögarängen vara klart. I projektet återanvänds och bevaras det som går, för att minska både kostnader och miljöpåverkan.

Det var på ett tidigt stadium som projektgruppen för de nya Lögarängsbaden satt och funderade på hur de skulle kunna få ner kostnaden för bygget.

IMG_3930
Isabell Stoor Lindgren, projektchef

– Då började vi se hur mycket transporter det skulle bli och det rimmade ju inte med stadens policy kring miljö. Så det var ett motiv. Och då var ju ett sätt att använda det vi har, som faktiskt är bra material istället för att köpa nytt, säger Isabell Stoor Lindgren, projektchef.

Betongen återanvänds

Vid rivningen av det gamla inomhusbadet på Lögarängen så plockas lysrör, kablar och alla miljöfarligt klassade ämnen som asbest och pcb bort. Kvar blir betongrester, som sen pickas sönder och bevaras i högar runt om på byggarbetsplatsen. Betongresterna ska sen läggas ned i den gamla 50- metersbassängen i inomhusbadet och användas som fyllnadsmassa.

IMG_3926
Rivningen av det gamla badhuset pågår för fullt i juli 2019.

– Ovanpå bassängen kommer vi sen att bygga upp en kulle där de nya vattenrutschkanorna ska gå, så det blir två rutschkanor ovanpå de gamla massorna, säger Isabell Stoor Lindgren.

Löga Utebadet med kommentarer
Ritning på det nya utebadet på Lögarängen.

Genom att slippa transporter för att först köra bort rivningsmassorna och sen köra dit nya rena massor så sparar projektet mycket i både pengar och koldioxidutsläpp.

– Och det är ett problem att man kör mycket skitigt avfall till deponier och återvinningsstationer. Men de gör ju ingen mer nytta där. Då kan de lika gärna ligga kvar här så har vi minskat utsläppen, säger Isabell Stoor Lindgren.

Återanvändningen av de gamla betongmassorna har fått godkänt från Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, och Isabell Stoor berättar att kontrollen har varit noggrann.

– Så man att i framtiden, säg om 50-100 år – då vet man att det ligger gamla rivningsmassor här. Men det är ju inga farliga massor, vi har gjort tester och vet att det är inget som kommer att urlaka eller så.

IMG_3915
Den gamla utebassängen ska renoveras och kläs in i en rostfri plåt.

Ett till område som återanvänds på det nya utomhusbadet är den befintliga utomhusbassängen. Den ska få vissa modifieringar och ombyggnationer för att passa med de funktioner som önskas i dag. Sen ska bassängen plåtas in i en rostfri plåt.

– Så den kommer att se ut som en ny bassäng när det är klart men vi spar den gamla betongstommen, säger Isabell Stoor Lindgren.


De globala målen

Återanvändningen av gammalt material vid bygget av det nya badet bidrar främst till mål nummer 12, Hållbar konsumtion och produktion genom att minska och återanvända avfall.

global-goals-sapir-2-1920x1280

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: