Hållbar vatten- och avloppsslösning för Munga

I augusti 2018 fick Munga fritidsområde kommunalt vatten och avlopp indraget. Det gjordes med ny teknik, ett cirkulärt system som gynnar miljön.

För några år sedan togs beslutet att bygga ut kommunalt vatten och avlopp i Munga fritidsområde. Dels för att sjön var övergödd med för mycket näringsämnen som kom från avloppen, men också för att dricksvattnet inte höll tillräckligt god kvalitet.

Det nya avloppssystemet är av en cirkulär modell. Det har grävts en ny ledning för inkommande vatten från Västerås. Men istället för att skicka tillbaka allt vatten till ett reningsverk som i ett traditionellt system, så separeras spillvattnet och återförs lokalt.

ann charlotte duvkär

– Alla hus har en vattenledning in i huset. Ut från huset går två olika spillvattenledningar – ett avlopp från toan och ett för övrigt vatten, så kallat BDT-vatten, bad, disk och tvätt. Är det tekniskt möjligt, ekonomisk rimligt och gynnar det miljön, så ska det vara lokala kretslopp i Västerås enligt vår VA-policy, säger Ann-Charlotte Duvkär, affärsområdeschef Vatten på Mälarenergi

 

Avloppet blir gödsel

Vattnet från toan går till stora slamtankar som finns lokalt i Munga. Slammet transporteras sedan till en hygieniseringsanläggning en bit bort vid en bondgård i Tomta. Där får slammet lagras tillräckligt länge så att bakterier bryts ned. Sen används slammet som gödsel på bondens åkermark.

– Det blir jättefin mull och det växer som attans på bondens åkrar. Det är ett cirkulärt system som gör att bonden inte behöver ta näringsmedel som är gjorda på fabrik utan kan återanvända det som redan finns. Det är hållbart, säger Ann-Charlotte Duvkär.

vattensystem munga4

BDT-vattnet, bad disk och tvätt, går till en annan lokal anläggning där det filtreras, renas och återförs till grundvattnet.

vattensystem munga

– Vi har provtagning i anläggningen och vi vet vad som kommer in och vad som rinner ut. Det är jättelåga halter av näringsämnen så det är bra rening, säger Ann-Charlotte Duvkär.

De flesta nöjda

De boende kan koppla på sig när som helst inom en femårsperiod. Första året har en stor del av hushållen kopplat på sina avlopp. Det är ett krav att koppla in sig på avloppsvattnet men den som vill kan spara sitt befintliga dricksvatten. Men då ska det bevisas att det är ett tillräckligt bra vatten.

Anslutningsavgiften är på ca 200 000 kronor, något som för många har varit en hög kostnad.

– Många är glada och nöjda. Sen kan förändringar ge upphov till både oro och missnöje. Jag vet inte om alla tänker på att vi gör det även för miljön. För många tror jag det handlar mycket om att det blir mer bekvämt, säger Ann-Charlotte Duvkär.


De globala målen

3 – God hälsa välbefinnande, – genom att de boende slipper oroa sig för föroreningar i sitt dricksvatten ökar möjligheten till välbefinnande i vardagen.

6 – Rent vatten och sanitet – genom att förbättra vattenkvaliteten för de boende i Munga.

11 – Hållbara städer, de boende i Munga får samma service som de som bor inne i Västerås.

12 – Hållbar konsumtion och produktion – genom att använda ett cirkulärt system som gör att bonden inte behöver ta näringsmedel som är gjorda på fabrik. Återanvändning av det som redan finns.

15 – Ekosystem och biologisk mångfald, Genom att återföra de naturliga ämnena från avloppet till marken igen skapas ett kretslopp som gynnar ekosystemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: