Mattetal från arbetslivet hjälper elever

Med mattetal från verksamheten vill Mälarenergi ge elever bättre förståelse för varför matte behövs i arbetslivet. Detta är en del i kraftsamlingen Skola först, där hela koncernen bidrar till att förbättra ungas skolresultat.

​Varför ska jag lära mig det här? En kanske inte helt ovanlig fråga till mattelärare runt om i landet. Projektet där Mälarenergi ingår heter smartmatte.se. Det är en digital mattebok för högstadielever men till skillnad från vanliga matteböcker så kommer räkneuppgifterna från lokala företag. Tanken är att uppgifter som är på riktigt ska ge förståelse, stimulera och motivera eleverna på ett annat sätt än vad en mattebok kan göra.

Workshop med elever
I mars hölls en workshop med Nybyggeskolans åttondeklasser där Mälarenergi deltog tillsammans med andra lokala företag från Västerås. Eleverna delades in i mindre grupper och fick i uppgift att räkna på företagens tal. Pontus Einarsen, processkemiingenjör på Mälarenergis Kraftvärmeverk var en av representanterna.- Vi fick presentera oss själva, vad vi gör och företaget som vi jobbar på. Sen räknade vi mattetalen tillsammans med eleverna, säger Pontus Einarsen.

 

IMG_5788
Pontus Einarsen från Mälarenergi.

Vad fick du för respons från eleverna?

– Det var olika. En del var väldigt intresserade, andra inte. Vi hade valt ganska lätta tal för att det skulle gå att hänga med även om man har svårt för matte. Jag tror vissa kände att det fanns något verkligt att räkna på, säger Pontus Einarsen.

Kände du att det gjorde skillnad att du var på plats och hjälpte till?

– Ja det tror och hoppas jag, jag kan tänka mig att de har fått upp intresse och ser att det finns en nytta med matte, säger Pontus Einarsen.

Möte med arbetslivet
Förutom att eleverna lättare ska kunna sätta in mattetalet i ett sammanhang, så är det också viktigt att de får träffa olika yrkesgrupper.

– Jag fick berätta om Mälarenergi och energibranschen, den är ganska okänd för många så jag fick en del frågor. Jag vill gärna fortsätta med det här i höst och det skulle vara kul om fler skolor hakade på, säger Pontus Einarsen.

En del av Skola först 

Det här projektet är en del av Västerås stads kraftsamling för att höja skolresultaten. Hela organisationen Västerås stad ska bidra till att barn och unga får bättre skolresultat, ökad tillit och framtidstro. Alla förvaltningar kan göra något, se gärna detta exempel som inspiration och fundera över vad ni skulle kunna göra hos er!

Kan du lösa talen?

Här kan du läsa talen som åttondeklasserna fick räkna ut. ladda ned (3).pngladda ned (2).png

ladda ned (1)

 


De globala målen

Mälarenergis arbete med skolungdomar handlar till stor del om social hållbarhet och om att ge unga framtidstro, tillit till sig själva och till vuxenvärlden.

Detta bidrar bland annat till mål 4 – god utbildning för alla och till mål 10 – minskad ojämlikhet. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: