Tekniskt självförtroende på Expectrum

Det ställs allt högre krav på teknisk kunskap i dagens skola. Expectrum finns där för att väcka tekniskt intresse och kunskap hos Västerås lärare och barn. Nu vässar de utbudet ytterligare, för kraftsamlingen Skola först. 

Expectrums verksamhet startade för fem år sedan. Uppdraget kommer från Kommunstyrelsen samt Barn- och utbildningsförvaltningen och har sedan starten varit att fortsätta hålla Västerås som en teknik- och innovationsstad. En stor del i det är att inspirera barn och unga att förstå teknik och naturvetenskap och ge dem tekniskt självförtroende.

Lisa 2
Lisa Kilestad, platschef på Expectrum

 

– Förstår man det så tycker man om det, och då vill man ha med det att göra. Vi jobbar praktiskt, lekfullt och pedagogiskt, säger Lisa Kilestad, som är platschef på Expectrum.

Utbildar lärare till teknikguider

Lärare får själva komma till Expectrum med sina skolklasser och jobba med Expectrums teknikguider och koncept. Men både tiden och platsen blir snabbt en bristvara. Därför har Expectrum tänkt i nya banor sen årsskiftet.

– Det senaste året har vi börjat utbilda lärare till teknikpiloter. Då får lärare som är verksamma i Västerås skolor lära sig Expectrums skolbesökskoncept. Sen kan de hålla i skolbesök här på plats här och ta emot egna eller andra klasser, säger Lisa Kilestad.

Sedan januari har drygt 40 lärare inom kommunen blivit utbildade till teknikpiloter. Lisa Kilestad tror att det är en viktig faktor för framtiden för att långsiktigt öka kompetensen i teknik hos Västerås lärare.

– Vi vill att lärare i Västerås ska använda oss som hjälp. Det ställs nya tuffa krav från Skolverket inom teknik och programmering, det är svårt för många lärare. Vi kan hjälpa dem!

Trettonåringar svåra att nå

Det kommer drygt 10 000 skolelever till Expectrum på dagtid varje år, På Expectrums kvällskurser kommer ca 5 000 privatpersoner och går kurser i Familjeprogrammering eller Tekniklek. Nu jobbar Expectrum extra mycket för att nå nya och svårare målgrupper.

– Vi når redan ”ingenjörsbarnen”, det är inte där vi behöver jobba hårdast, säger Lisa Kilestad.

Dels börjar de titta på uppsökande verksamhet till de skolor som behöver extra mycket stöd. Planen är att i samverkan med BUF få input var insatsen bäst görs. Dels jobbar de också hårdare med målgruppen 13 år och uppåt.

– 13 år och uppåt en ny målgrupp som är särskilt utpekad i kraftsamlingen Skola först. Det är en svår målgrupp att nå. Därför riktar vi nu alla våra lovaktiviteter för den målgruppen. De behöver fler vuxna förebilder, säger Lisa Kilestad.

”Det händer något med barnen här”

Förhoppningen är att fler inom Västerås stad ska inspireras att använda Expectrum.

– Vi har 55 olika organisationer och företag som hyr in sig här i våra lokaler. Det finns en jättestor möjlighet till samverkan med näringslivet och ungdomar, säger Lisa Kilestad.

IMG_4119

I början av oktober gjordes till exempel en stor programmerings- och robotikevent i samverkan med Amazon Web Services och tjejer från skolor i Västerås. Lisa Kilestad tror att de har stora möjligheter att nå ut till barn och unga inom ramen för kraftsamlingen.

– Det jag och mina kollegor så ofta märker är att – absolut, vi jobbar med teknik och naturvetenskap, men det vi egentligen gör är att vi ser barnen. Det händer något med barnen när de kommer hit. Vi jobbar mer med processen än med resultatet och det märks genom ökat självförtroende, gnistrande ögon och motivation!

Läs mer om Skola först här https://hallbarutvecklingivasteras.com/2019/08/29/mattetal-fran-arbetslivet-hjalper-elever/ 


De globala målen

Arbetet med Skola först jobbar mot flera globala mål, framför allt mål 4 – god utbildning för alla. 

karta-globala-malen-logo-och-ikoner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: