Samarbete mellan stad och polis ska ge tryggare medborgare

Brottsligheten ska minska och tryggheten ska öka. Det är målet när Västerås stad och Lokalpolisområde Västerås har undertecknat en ny samverkansöverenskommelse för att tillsammans jobba med trygghetsskapande och brottsförebyggande frågor.

 Arbetet ska utgå från en gemensam lägesbild av vilken kriminalitet och brottsutveckling som finns i kommunen. Vad finns det för ordningsstörningar och vilka platser upplever medborgarna som otrygga?

Lägesbilden kommer att tas fram en gång om året genom medarbetardialoger och statistiskt underlag. Utifrån den tas sen konkreta handlingsplaner fram.

– Att göra ständiga uppdateringar av lägesbilderna i staden gör att vi kan använda våra resurser på ett effektivt sätt. Ibland kan vi ta något som vi håller på med, som inte är så effektivt, och så slutar vi med det och så gör vi något annat istället. Det är inte varje gång man behöver ha en ny peng, eller en ny resurs för att man ska kunna åstadkomma någonting, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

Underteckning Anders Lina
Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) och Lokalpolisområdeschef Linda Hedmark skriver under överenskommelsen. 

– Vi är jättenöjda. Att just jobba med de gemensamma lägesbilderna är det som vi ser kommer att bli effektivt, att vi har samma bild av hur det ser ut i Västerås och vilka problem vi står inför, säger Linda Hedmark, tf Lokalpolisområdeschef Västerås

Medborgarlöften

Det är inte första gången Västerås stad har en samverkansöverenskommelse med polisen. Det som är nytt med det här avtalet, som är skrivet till 2023, är att man kommer att ge medborgarlöften utifrån de problem man identifierar.

Pinge
Per-Inge Hellman, strateg för social hållbarhet. 

– Vi får en återkommande rapport på hur vi ska jobba konkret på plats i Västerås varje år. Sen tar vi fram medborgarlöften och gör verkstad av det vi sagt vi ska göra. Utifrån det får vi sen fram analyser; gör vi rätt saker, blev det någon skillnad och vad behöver vi fortsätta ha fokus på, säger Per-Inge Hellman, strateg på enheten för hållbar utveckling.

Kommer medborgarna att märka skillnad?

– Det hoppas jag verkligen. Dels utifrån att man kortsiktigt ser att vi har gemensamt fokus på ett antal områden. Men långsiktigt att man ser en förändring i brottsbekämpningen, säger Per-Inge Hellman.


 De globala målen

Samverkansavtalet mellan polis och kommun ska hjälpa till att förbättra den sociala hållbarheten genom att bekämpa och minska brottslighet och otrygghet. Det kan i sin tur bidra till flera av de globala målen. Till exempel mål 16 – fredliga och inkluderande samhällen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: