”Vi får folk att sluta vara förvirrade”

Hur gör jag om jag vill installera solceller, och varför är min fjärrvärmeräkning så hög? Det är två av de vanligaste frågorna som Zandra Camber och Per Eriksson får i sina jobb som energi- och klimatrådgivare i Västerås stad. Hjälp till självhjälp kallar de det och menar att de har världens bästa jobb som dessutom hjälper till att rädda planeten.

– Vi får folk att sluta vara förvirrade. Om man inte förstår hur saker och ting fungerar så blir man ofta bara handlingsförlamad. När pusselbitarna faller på plats och man slutar vara förvirrad kommer besluten. Det kan röra sig om beslut att investera i en solcellsanläggning eller beslutet att tilläggsisolera eller liknande, säger Per Eriksson.

Per Zandra2

Per och Zandra jobbar på uppdrag av Energimyndigheten med att ge råd till invånare, företag och bostadsrättsföreningar om hur de kan bli bättre på att spara energi. De jobbar även 10 procent av sin tid med interna frågor, som att svarar på remisser och ingå i olika grupper för att till exempel ta fram programmet för ekologisk hållbarhet.

 

Ojämställt område

De säger båda att intresset idag är större än för några år sedan, framförallt för klimatfrågan men även för energieffektivisering. I takt med att energipriserna stiger vill många se över sin energiförbrukning, samtidigt som det har en koppling till klimatproblematiken. Men det är ett på många sätt ett ojämställt område.

– Det är extremt stor skillnad. Västerås är ju fullt av ingenjörer och det är de som oftast är intresserade av de här frågorna. Det är en övervägande del äldre vita män. Dels måste man vara intresserad och så måste man vara tekniskt bevandrad. Och så kostar det pengar, säger Per Eriksson.

Det är en övervägande del äldre vita män

Zandra och Per skulle själva önska att de kunde nå ut till fler grupper. De försöker att träffa gymnasieungdomar och har även besökt en SFI-kurs.

– Där finns det ju verkligen möjlighet att bidra. För dem är det ofta svårt att förstå hur vårt energinät fungerar, så där skulle vi vilja nå ut mer. Vi gör vad vi kan för att försöka ändra på fördelningen så att det blir mer jämlikt, säger Zandra Camber.

Vilken är den vanligaste frågan ni får?

– Just nu är det solel – är det något för mig? Och laddplatser för elbilar kommer mer och mer, framför allt från bostadsrättsföreningar som behöver ta tag i laddfrågan när någon boende har skaffat elbil. Då vill de inte prata med en leverantör som har ett säljtänk. Då vänder de sig till oss, för vi är neutrala, säger Per Eriksson.

– Och nu när vintern kommer brukar folk höra av sig när de har fått sina fjärrvärmefakturor – ”hjälp jag gör av med så himla mycket fjärrvärme och jag vet inte vad det beror på”. Då kan vi hjälpa till att brotta ned den frågan. Är det verkligen så mycket du gör av med, eller är det normalt? Sen kan vi göra hembesök och komma med tips och råd. Vi gör termografering, läser av huset med värmekameror och kan upptäcka till exempel om byggnaden har missad isolering eller ett konstruktionsfel som gör att kostnaderna ökar, säger Zandra Camber.

Zandra Per 2

De tycker båda att deras jobb är väldigt roliga och stimulerande. Och det underlättar att det finns ett stort intresse i staden.

– Vi tycker att det går riktigt bra. Politiskt finns det ett större intresse för våra frågor idag, säger Per Eriksson.

– Vi har världens bästa jobb! Det är både social och tekniskt – och så känner vi såklart att vi bidrar till att rädda världen, säger Zandra Camber.


De globala målen

karta-globala-malen-logo-och-ikoner

Arbetet med energi- och klimatrådgivning bidrar bland annat till mål nummer 7 – Hållbar energi för alla. En stor andel våra utsläpp av växthusgaser kommer från sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi, men förnybara energilösningar blir billigare, mer tillförlitliga och effektivare varje dag. Genom att ändra hur vi producerar och konsumerar energi kan vi säkerställa tillgång till el och energitjänster för alla utan att vi skadar vår planet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: