Vad innebär de globala målen för vår verksamhet och hur tar vi arbetet vidare? Den frågan ställde sig ett 100-tal av stadens chefer på det senaste Hållbarhetsforum.
I ett inledande anförande berättade Kerstin Söderström från Glokala Sverige att hållbarhetsarbetet i världen går framåt, men inte tillräckligt fort. Två av de mål Sverige behöver jobba mest med är mål 12 – hållbar konsumtion och produktion samt mål 13 – att bekämpa klimatförändringarna.
Kerstin menade att vi köper för mycket elektronik, som drivs av batterier, som i sin tur framställs under dåliga arbetsförhållanden och som påverkar miljön. Vi handlar också för mycket grejer som är importerade och där vi inte har koll på utsläpp och arbetsförhållanden. Så det spelar ingen roll hur mycket vi plastbantar och återvinner, så länge vi fortsätter att konsumera som vi gör.
Workshop och idéer
För att ta stadens hållbarhetsarbete framåt fick alla chefer delta i en workshop i blandade grupper. De fick titta på vad som görs i verksamheterna i dag som är bra och också komma med förslag på vad som kan göras i framtiden för att uppnå Agenda 2030.
Några av de nutida goda exempel som kom upp var
- Utfasningen av fossila bränslen i fjärrvärmeproduktionen
- Arbetet med att få fler att åka kollektivt
- Plastbantning i verksamheter
- Den nya hållbara stadsdelen Sätra
- En giftfri förskola
- Heltid som norm inom vård- och omsorg
- Olika trygghetsprojekt i stadsdelarna
- Biokol
- Kraftsamlingen Skola först
Några av önskemålen på hur vi kan arbeta i framtiden var:
- Jobba mer med hållbarhet inom upphandlingar
- Prioritera barn och skola ännu mer
- Utveckla Returfabriken till bredare verksamhet
- Prioritera cykel och kollektivtrafik ännu mer
- Att arbeta ännu mer med de globala målen i verksamheterna
Slutligen överlämnade Kerstin Söderström från Glokala Sverige stafettpinnen till Karin Hjärpe, direktör för enheten för hållbar utveckling, Västerås stad.

Kommentera