Kulturbank fångar alla hållbarhetsperspektiv

Under våren öppnas Sveriges första kulturbank i Västerås. Intresset för att bidra till ett hållbart kulturliv och en hållbar stad är redan stort bland västeråsarna.

– Responsen har varit positiv, både bland kulturinstitutionerna och från allmänheten. Och det har spridit sig, folk har hört talas om Kulturbanken. Även fast vi inte har öppnat ännu har vi öppettider när man kan lämna in saker. Folk kommer dit och är nyfikna, de vill kolla in lokalen och höra sig för, säger Claudia Ekström Nascimento, samordnare för Kulturbanken och också den som kommer att jobba på plats.

Musikinstrument och dansskor

Tanken med Kulturbanken är att det ska finnas möjlighet att låna kulturprylar kostnadsfritt. I december 2019 startade insamlingen och det finns redan ett gediget utbud.

Vi har fått in mycket musikinstrument, rekvisita, steppskor och annat säger Claudia Nascimento Ekström, samordnare.

Först i Sverige

Västerås är först i Sverige med att starta en kulturbank. Idén kommer från Fritidsbanken som lånar ut sport- och aktivitetsprylar.

– Vi bygger verksamheten från noll. Vi vill verka för ett hållbart kulturliv. man skänker saker och så lånar man kostnadsfritt. och det är begagnade saker, så att det ska vara hållbart på alla sätt, säger Nicoletta Fornari, kultursekreterare och projektledare.

Kulturbanken ska även verka för integration och gemenskap.

– Vi kommer ha olika evenemang, som poesikvällar, utställningar, nätverksträffar och workshops. Det här är en plats där alla ska vara välkomna. Det känns också rätt i tiden, att vi bidrar till en hållbar framtid., säger Claudia Nascimento Ekström.


Kulturbanken bidrar bland annat till det Globala målet nr 12 – hållbar konsumtion och produktion genom att uppmuntra till återanvändning av kulturprylar istället för att slänga och köpa nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: