Nu plastbantar vi tillsammans!

Hur många blå skotossar behöver en kommun egentligen? Och nog kan vi väl få bort plastbestick från Cityfestivalen. Kanske kan vi även minska på antalet papperskorgar och användningen av plasthandskar?
Efter ett beslut i kommunfullmäktige ska alla verksamheter i Västerås stad plastbanta. Fel plast på fel ställe ska bort! Genom att göra det här arbetet tillsammans i alla förvaltningar kan vi göra stor skillnad för miljön.

Kommunfullmäktige har beslutat att staden ska plastbanta sina verksamheter med målet att kraftigt begränsa användningen av icke miljövänlig plast.

-Västerås stad är en stor arbetsgivare som ansvarar för många olika verksamheter. Därför har vi en stor påverkan på hur mycket plast och vilken sorts plast som används i kommunen, säger kommunalrådet Vicki Skure-Eriksson (C).

Syftet med projektet är att minska användningen av fel plast på fel ställe inom såväl de egna verksamheterna som inom civilsamhälle och evenemang kopplade till Västerås stad.

Plastbantningen är ett arbete som sträcker sig över alla stadens verksamheter. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för miljön i Västerås. Och till viss del även spara pengar. Visste du till exempel att Västerås stad köpte skotossar för 100 000 kronor under 2019.

Plastförbud 2021

2021 blir engångsartiklar av plast förbjudna inom EU enligt en ny lag. Det gäller bland annat engångstallrikar, bestick och sugrör. Plastbantningen som vi gör nu är dels för att förbereda för den nya lagen. Men också för att göra en insats för miljön och att skapa ett hållbart samhälle.
Utöver de plaster som blir förbjudna vill vi också få bort plaster som innehåller många skadliga ämnen. De påverkar vår hälsa vid direktkontakt eller genom att gifter från dem sprids i våra inomhusmiljöer och i naturen. Därmed påverkar de miljön och våra livsmedel.

-Det känns jättespännande att vi gör den här satsningen. Det finns otroligt mycket vi kan göra för att minska plastanvändningen både i det stora och i det lilla. Vi kommer arbeta med detta i våra verksamheter, men även i samarbeten med idrottsföreningar och övriga civilsamhället, säger Vicki Skure-Eriksson (C).


Fakta om plast

  • Den globala produktionen av plast har ökat drastiskt från 0,5 ton per år 1950 till 260 miljoner ton per år 2008.
  • Inom EU återvinns idag endast 25 procent av all plast. 
  • Ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppen med 2 kilo, jämfört med tillverkning av ny plast. 
  • Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet.
  • Källa: Europaportalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: