Ny handlingsplan för hållbar mobilitet

Västerås stads medarbetare sparade 229 468 kilo koldioxidutsläpp förra året genom att åka tåg istället för bil i tjänsten. Det visar en ny rapport från SJ.

– Men vi kan bli ännu bättre på att resa hållbart, menar Marie Pellas, planerare för hållbar mobilitet.

I vår kommer en ny handlingsplan för hållbar mobilitet genom beteendepåverkan. Handlingsplanens syfte är att påverka västeråsarnas beteende till att resa mer hållbart. Det handlar bland annat om att bryta vanan med bilen. 

Att jobba med hållbar mobilitet kan inte bara göras utifrån det fysiska, som en ny gång- och cykelbana. Minst lika viktigt är hur vi människor beter oss. Individen måste göra valet att använda den nya gång- och cykelbanan, det ligger inte i asfalten utan hos individen. 

– Vi behöver se oss själva och västeråsaren som mobilister, där vi väljer färdsätt utifrån behov, inte vana, säger Marie Pellas. 

Medarbetare viktig målgrupp

En stor målgrupp i handlingsplanen är medarbetarna inom organisationen Västerås stad. De ska vara ett gott föredöme inom hållbar mobilitet.

– Vi som organisation måste såklart föregå med gott exempel och vara med och sätta ribban. Annars förlorar vi trovärdighet. Inom detta ska vi såklart uppmuntra till fler resfria möten. De resor som ändå måste ske bör i första hand genomföras med gång, cykel och kollektivtrafik, säger Marie Pellas.

Marie Pellas, planerare för hållbar mobilitet på Teknik- och fastighetsförvaltningen.

Jämställt resande

Marie Pellas berättar att det skiljer sig på hur män respektive kvinnor reser i samhället.

– Vi vet att kvinnor oftare än män reser hållbart, med exempelvis gång, cykel och kollektivtrafik. Kvinnor värderar dessutom i genomsnitt kollektivtrafik, miljö och säkerhet högre än män. Samtidigt byggs det mycket i Västerås och frågan är vem och vilket beteende vi bygger för, säger Marie Pellas.

Tomas Eneroth, Sveriges infrastrukturminister, sa nyligen på konferensen Transportforum i Linköping att ”vi inte längre kan bygga som förr, vi kan inte fortsätta bygga en infrastruktur utifrån män och bilar”.

– Det gäller såklart även i Västerås. Jämställdhet och hållbar mobilitet går hand i hand, och bygger vi för en hållbar mobilitet gynnas jämställdheten samtidigt. Det eftersom transportsystemet blir mer jämställt, det vill säga likvärdigt svarar mot kvinnors och mäns transportbehov, säger Marie Pellas.

Ny reseriktlinje

Anna Jungmarker, strateg på hållbarhetsenheten tycker att Västerås stads medarbetare är bra, men att vi har potential att bli mycket bättre på att resa hållbart.

– Det har funnits en reseriktlinje från 2005 som styr mot att man inte ska åka egen bil, och vi har tagit bort bilavtalet från många förvaltningar. Men vi kan göra fler insatser och bli ännu bättre, säger Anna Jungmarker.

Transporttrappan tillhör den nya reseriktlinjen för Västerås stad.

Hon ger som exempel att det borde vara lättare att köpa biljett hos VL genom stadens bokningssystem.

– I dag bokar många en tjänstebil för att åka ut till Bäckby, till exempel, när vi egentligen borde åka buss eller cykel. Vi får se vad stadens nya reseriktlinje som kommer under våren säger, säger Anna Jungmarker.

Stadshusets nya lådcykel på el tar 100 kilo i last och finns att boka från vecka 7.

Stadshuset har även fått en ny lådcykel på el, som kan ta upp till 100 kilo i last.

– Den är perfekt när du behöver transportera tyngre saker men vill slippa boka en tjänstebil, säger Marie Pellas.


Stadens arbete med hållbar mobilitet jobbar mot alla tre hållbarhetsaspekter, den sociala, den ekologiska och den ekonomiska. Till exempel mot mål 10 – minskad ojämlikhet och mål 13 – bekämpa klimatförändringarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: