LÖK:en – en lokal överenskommelse som bidrar till hållbarhet

Hur får vi västeråsarna att känna att de är en del av staden, att de är viktiga för demokratin och att deras engagemang spelar roll? Ett sätt är genom stadens lokala överenskommelsen för civilsamhället (LÖK: en).

Ett samhälle byggs upp av flera delar – det offentliga samhället, den privata sfären, samt näringslivet och civilsamhället. Alla delar behöver fungera bra för sig, men om de också kan fungera bra tillsammans så stärker det samhället som vi lever i.

Civilsamhället omfattar föreningslivet, trossamfund, folkbildningen, ideella organisationer samt andra nätverk och frivilliga krafter. Inom Västerås stad har det tecknats en lokal överenskommelsen mellan just staden och civilsamhället som kallas för LÖK:en.

Meningen med LÖK: en är att hitta sätt där kommunen och civilsamhällets organisationer kan arbeta för att stärka och hjälpa varandra. Där handlar det mycket om dialog, att politiker, tjänstepersoner och civilsamhällets representanter pratar med varandra i olika sakfrågor. Ett sätt att göra det är genom invånardialog, som är en del av beslutsprocessen inom kommunen. Där får invånare möjlighet att tycka till och komma med åsikter, som sen blir en del av beslutsunderlaget för politiker. Där är LÖK: en en viktig faktor för att få fler att engagera sig och tycka till.

– Ett exempel på när civilsamhället och LÖK:en var ovärderliga för oss var vid flyktingvågen 2015. Utan civilsamhället hade vi aldrig klarat av att ta oss an det som vi gjorde, säger Per-Inge Hellman, enhetschef på Stadsledningskontorets Hållbarhetsenhet och samordnare för LÖK:en.

Per-Inge Hellman, enhetschef Hållbarhetsenheten

– Det här är ett gemensamt arbete för att utveckla Västerås. Tillsammans skapar vi engagemang, tillit och framtidstro genom vårt gemensamma åtagande i vår överenskommelse, säger Per-Inge Hellman.

Västerås stad har åtagit sig att bekosta och stå för de resurser som krävs för att hålla organisationen igång. Vill du läsa mer om den lokala överenskommelsen så kan du göra det här.


De globala målen

LÖK: en bidrar till flera av de globala målen, så som mål 10 – minskad ojämlikhet genom att inkludera fler i de politiska besluten. LÖK: en bidrar även till mål 16 – fredliga och inkluderande samhällen genom att Säkerställa ett lyhört, inkluderande, deltagandebaserat och representativt beslutsfattande på alla nivåer.

En reaktion till “LÖK:en – en lokal överenskommelse som bidrar till hållbarhet

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: