Våldet tar inte ledigt     

I spåren av Coronakrisen kommer nya konsekvenser som påverkar arbetet i kommunen.  ”Vi vet att det pågår våld i hemmen, men det är alldeles för tyst om det”, säger Anna Björkman, strateg för social hållbarhet på stadsledningskontoret.

Permitteringar, stigande arbetslöshet och en ökad psykisk ohälsa bland befolkningen. Coronakrisen påverkar stadens verksamheter både på kort och på lång sikt. För Anna Björkman som arbetar med social hållbarhet i staden, handlar arbetet just nu om att samverka för att nå ut till de som utsätts för hot och våld i nära relationer. Något som oroar henne är att det kommer in färre orosanmälningar än vanligt på barn som far illa. Varför det är så, är det ingen som vet.

– Det är fortfarande en grupp på drygt 30 procent barn och unga som är hemma från skola och förskola sen utbrottet startade och inte har kommit tillbaka än. Vi vet inte om det kanske är dessa barn vi behöver vara specifikt oroliga kring? Vi vet inte, det är mycket spekulationer, säger Anna Björkman.

Det är även alldeles för tyst på Kvinnohusets stödlinje för utsatta kvinnor och på centrum mot våld på Individ och familjeförvaltningen.

– Vi vet att det pågår våld i hemmen, att barn utsätts för det och kanske bevittnar det. Men för tillfället när man är hemma med sin förövare eller sina föräldrar som bråkar så kommer det inte till myndigheternas eller civilsamhällesorganisationernas kännedom. Men vi vet sen tidigare att det är efter helger och semestrar, när saker går tillbaka till något sorts normalläge, som anmälningarna börjar trilla in, säger Anna Björkman.

Anna BjšrkmanFoto: Per Groth www.pergroth.com
Anna Björkman, strateg social hållbarhet.

Säkerhetsbolag knackar på

I stadens processledningsgrupp för social hållbarhet pågår nu ett intensivt arbete för att nå ut till fler med budskapet om att kontakta kommunen där det finns hjälp att få. Det pågår bland annat en kampanj i sociala medier och det planeras även ett direktutskick till målgruppen 70+.

– Vi vet att det finns våld i relationer bland äldre också. Och de är mer eller mindre satta i karantän med sina förövare, de ska hålla sig hemma, säger Anna Björkman.

I processledningsgruppen, som nu träffas en gång i veckan, har man också tillfälligt tagit in representanter från bland annat hyresvärden Mimer, civilsamhället och kommunpolisen.

Ett exempel på en insats som  gjorts är att utöka uppdraget för Mimers säkerhetsbolag, som åker ut på anmälda störningar i hyresrätterna. Personalen från säkerhetsbolaget har fått ett informationskort från Kvinnohuset som handlar om hur de kan identifiera våld mot kvinnor, barn och djur.

– Det ger lite hintar om vad man ska titta efter för att se om det skulle kunna förekomma våld i en familj man åker hem till. Egentligen har de inte uppdraget att knacka på om bråket eller störningen har avslutats när de kommer ut på platsen. Men nu har Mimer gett dem uppdraget att knacka på ändå och titta efter fysiska skador, brister i omsorg av barn eller vanvård av djur, säger Anna Björkman.

Konsekvenser på sikt

Förutom de kortsiktiga insatserna, som berör här och nu, så finns det även ett behov av att planera verksamheternas arbete inför hösten, och kommande år.

– Vi vet inte hur lång tid den här krisen kommer ta – detta är den första fasen. Men sen måste vi titta långsiktigt – om fler nu utsätts för våld och påfrestningar under den här tiden man varit hemma, vad kommer det då få för konsekvenser när saker och ting återgår mer eller mindre till det normala.

Ett exempel är att det kan komma fler orosanmälningar på barn som far illa om skolorna drar igång som vanligt till hösten.

– Hur kan vi rusta oss om det händer? Hur påverkas barnen som har befunnit sig i en väldigt utsatt situation nu. Behöver vi tänka annorlunda kring dem eller kommer det vara ungefär som vanligt? Till exempel kanske samverkan på olika sätt behöver stärkas. Vi ser ju också att arbetet med processledningsgruppen och i staben kring covid-19 nu kanske ger den effekten internt att det blir lättare att samverka och ställa om arbetssätt för att verka mer gemensamt, säger Anna Björkman.


De globala målen 

karta-globala-malen-logo-och-ikonerArbetet med att motverka våld i nära relationer bidrar bland annat till det globala målet nummer 5 – jämställdhet. Att leva ett liv fritt från våld och diskriminering är en grundläggande mänsklig rättighet och helt avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggen bor hos WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: